Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Csínos lábszár hatékony elérése!

A fej fölé emelő gyakorlatok koronázatlan királyaTGU – vagyis Turkish Get Up, magyarán török felállás. Lehet elsőre ez a világon semmit sem mond, de egy nagyon komplex, nehéz gyakorlatról van szó, amihez nem árt segítséged kérned, ha szeretnéd kivitelezni. A mozdulatsor rendkívül hatásos: stabillá, erőssé tesz, fejleszti koordinációs készséged.

 A TGU a háti gerinced erősíti egy kettlebell súly segítségével, és bár elsőre nagyon sokakból egyenesen undort vált ki, mégis egyre többen építik be heti edzésrutinjaikba. Miért?

Nos, az első és legfontosabb talán a gyakorlat összetettsége, hiszen egyik kezedben nyújtózkodsz egy súllyal, és a hátizmod dolgozik erőteljesen, a másik oldalon nyomod a kezed a talajba, miközben ugyanitt végülis mozgásban vagy, egyensúlyozol.

A TGU során tartod a súlyt a fejed felett, közben a törzsed és lábaid rendkívül összetett mozgásokat hajtanak végre – ez az, amit egyszóval mozgáskoordinációnak nevezhetünk. Vagyis az előbbiekkel mindez folyamatos igénybevétel és kihívás testednek.

A TGU nagyon jól hat a bokádra és alsó lábszáradra, nyújtja a csípőd hajlítóit, stabilitásra készteti, így pedig edzi vállízületed.

Nagyszerűsége abban is rejlik, hogy bizonyos termekben bemelegítéshez, másutt az edzés megkoronázásához használják, vagyis komplex mozdulat, amely a talajon végzett fej fölé emelő gyakorlatok koronázatlan királya.

Abban, hogyan végezd, az alábbi video segít:


Tasi Tibi

Go to top