Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Új Crossfit generáció, új motivációkkal – interjú Kovács Dániel Pál Crossfiterrel és edzővel

Egyre nagyobb teret hódít Magyarországon a Crosstraining mellett a licences forma a Crossfit is. Számos helyen elérhetők az országban profi termek és professzionális edzők, a gyors eredményekkel, látványosan átalakuló, izmos külsővel kecsegtető sport sokakat megfog. Ám mára hazánkban is kinőtt egy olyan új generáció, akit már nem feltétlenül a fentiek motiválnak. Kovács Dániel Pál Budapesten éli és edzi mindennapjait, beszélgettünk Vele a módszerekről, versenyekről és arról, meddig tarthat egy Crossfit karrier.

- Tisztázzuk! Crossfit vagy Crosstraing? Magyarországon és Európában fogalmi zavarok vannak ezzel kapcsolatban.

- A Crossfit és a Crosstraining között jogi szempontból és edzéstechnikailag is van különbség. Jogi szempontból, a Crossfit egy licences edzésmódszer, ami 2003 körül alakult Kaliforniában, és onnan indult hódító útjára, úgy 5-6 éve lépett be Magyarországra. Azok a termek, amelyekben ilyen van, valamilyen licences szerződéses kapcsolatban állnak az anyacéggel, és onnan veszik meg a jogot arra, hogy kiírhassák: Crossfit. Ennek vannak bizonyos feltételei eszközökben, teremkialakításban és edzőkben is, nekik is kell egy megfelelő végzettség. A Crosstraining-ben nincs meg ez a jogi kapcsolat, de hasonló edzéseket igyekeznek tartani.
KDP2111

Másik oldalról, azok az edzések és termek, ahol ténylegesen Crossfit zajlik, ott több a súlyemelés gyakorlás, legalábbis azokban, amelyekkel én találkoztam, de biztos vannak kivételek. Ahol Crosstraining folyik, ott több a kettlebell, megmarad a köredzés szemléletnél, míg a Crossfit-ben a köredzés marginálisabb elem. Ahol én edzek, ott a WOD-ok (Workout of the Day), tehát ezek a gyakorlatelemek a végére kerülnek, van olyan edzés, ahol ez kimarad. Általában gyakorlással kezdünk, súlyemelő technikákkal például, vagy gimnasztikai elemekkel, mint például a húzódzkodás különböző változatai, Muscle Up, kézállásból nyomás stb. Ezeket is érdemes erősíteni ugyanúgy, mint például a szakítást, vagy a felvétel és lökést. Utána erősítés jön: guggolás, elemelés és társai, és ez után jön a WOD, amit sokszor MetCon-nak hívunk (metabolic condition), ami tényleg arról szól, hogy 5-15 perc, és ami a csövön kifér, utána pedig 3 perc relaxáció. Van 2-3 feladat különböző elmélet szerint körökbe, vagy ismétlésszámokba osztva.

- Összefoglalható a Crossfit és Crosstraining közötti különbség abból a szempontból is, hogy előbbi inkább professzionálisabb sportolóknak való, a Crosstraining meg inkább azoknak a laikusoknak akik mozogni szeretnének?

- Utóbbi igaz, hogy a Crosstraining abszolút való olyanoknak, akik mozogni szeretnének, de azt nem mondanám, hogy a Crossfit kifejezetten professzionális sportolóknak való, bárki elkezdheti, nyilván mindenki célként tűzheti ki maga elé, hogy meddig akar eljutni ebben. Van, aki klasszikus fogyás, testösszetétel javítás miatt, van aki azért, hogy mondjuk egy 100 kilós guggolást meg tudjon csinálni. Én szeretem magam azokhoz sorolni, akik professzionális sportolónak tekintik magukat, mindamellett, hogy van egy rendes, hétköznapi munkám, amely egy klasszikus irodai munka, naponta 9-től 17-18-ig. Emellett heti 6-8 edzést sikerül beiktatnom, amelyek változó hosszúságúak, 1-3 órásak.

KDP1233444

- Hogyan fognád meg ennek a sportnak a nagyszerűségét? Miért érdemes ezt választani a rengeteg sportág közül?

- Nagyon jó kérdés, engem a kis eredmények, kis sikerek fogtak meg. Akár napi szinten is, például +2 kiloval többet guggoltam, vagy 5 másodperccel jobb voltam, mint előző héten – ezért nagyszerű. Most lesz negyedik éve februárban, hogy csinálom. Az elején inkább Crosstraining-et műveltem, innen érkeztem a Crossfit felé. Bár akkoriban az edzők jók voltak, a terem nem igazán, az erősítés kimaradt a terem hiányzó lehetőségei miatt. Aztán elkezdtem súlyemelő terembe járni, így kerültem kapcsolatba egyre több Crossfiter-rel és súlyemelővel, és kerültem abba a budapesti terembe, ahol most is vagyok, ez a Crossfit Bibrose.

- 6-8 edzésed van egy héten, mint mondtad. Mi az edzésprogramod?

- A csoportos program hétfőn, kedden és szerdán van, ez komplex gyakorlás, erősítés, MetCon. Hétfőnként van még egy haladó edzés, amelyet „WOD Prep”-nek hívnak. Ezen versenyzői szemlélettel megbeszéljük például azt, hol, milyen módon lehet időt nyerni egy-egy gyakorlat elvégzésénél, az egyik feladatból a másikra váltásnál, hogyan érdemes bontani az egyes egységeket. Itt a fizikai rész mellett már a mentális része is hangsúlyt kap. Ezután, ha marad még bennem egy kis szufla, akkor gyakorlok.

- Mik a céljaid?

- Nehéz kérdés, mert kézzel foghatóbbaknak kellene, hogy legyenek a céljaim, de volt például olyan, hogy elhatároztam: szeptember végéig 100 kilós szakítást teljesítek, majdnem nem sikerült, de aztán még is csak összejött. Én voltam a leginkább meglepett. Most év végéig a 120 kilós felvétel és lökést szeretnék teljesíteni, most olyan 115 körül megy.

- Motiváció?

- Azzal nincs gondom. Ha mehetek edzeni, akkor úgy, mint a gepárd a képeken, rohanok. Maguk a versenyek, a közösség, a versenytársak, olyanok, akik 3-4 éve már odajárnak Pécsről, Szombathelyről – ezek mind-mind motiválnak. Most két versenyre készülök, az egyik Szegeden lesz, a Best Crossfighters, ami egy olyan jellegű verseny, ahol kezdő versenyzők is indulhatnak. Ennek lesz egy rutinosoknak indított kategóriája. December második hetében pedig Zágrábba megyek a Croatia Throwdown-ra. Ezek a throwdown-ok amolyan szabad versenyek, tehát nem EB, vagy VB jellegűek, hanem egy-egy ország csapatai, termei összefognak és megszervezik. Ugyanez a szervezői gárda szervezte szeptemberben az Adriatic Throwdown-t, jöttek Amerikából, Oroszországból, nagyon színvonalas verseny volt.

KDPki3232

- Amikor a motivációdra kérdeztem, akkor arra is gondoltam, hogy te az egészséges életmód okán Crossfit-ezel, vagy a „jól nézzek ki” oldala a hangsúlyos a Te motivációdban?

- Igazából nagyon fiatal vagyok, 33 éves, tehát élvezem az előnyeit annak, hogy egészséges vagyok, és rengeteget sportolok, hiszen ismerősökön látom, hogy az én korosztályomnak változó az egészségi állapota, fittsége. Ám most nem ez az igazi motivációm, meg igazából az sem, hogy jól nézzek ki, az az elején volt jellemző, ez amúgy nagyon hamar teljesült. Most inkább a teljesítmény, a „jobbnak lenni” – ezek motiválnak. Jobbnak lenni önmagamnál is, de az álszentség lenne, ha ezt állítanám, nem…másoknál is jobbnak lenni.

- Tartasz edzéseket. Hogyan motiválsz egy abszolút kezdőt, aki még most keres magának sportágat?

- Alapvetően a tanítványaimat nem szoktam motiválni. Aki jön, szívesen látom, elmondom neki, mi mindent lehet elérni. Ha bizonytalan, akkor nem nekem kell meggyőzni, győzze meg és - le önmagát. Azok, akik régóta járnak hozzám, előfordul náluk is, hogy „ez nekem nem megy” – ezt meg sem hallom általában, mert sokszor halottam már és végül mégis meg tudta csinálni azt az új feladatott, vagy gyakorlatot, amit mutattam neki. A hibák mindenkiben benne vannak, ezek kijavítására törekszünk.

- Ez egy nagyon intenzív sport. Mit gondolsz, meddig lehet ezt csinálni, életkorban, teljesítményben?

- Szerintem sokáig. A Crossfit „VB-nek” is van szenior kategóriája, 65 év, vagy afeletti férfiak, nők versenyeznek, akik nem profi sportolóként, olimpikonként kerültek oda, hanem egy nem túlsportolt életvitelből kezdték művelni a Crossfit-et, és bekerültek a világbajnoki élvonalba. A Crossfit nagyon nagy arányát a súlyemelés teszi ki a gyakorlásban és a WOD-okban is. A súlyemelésben is van szenior kategória, és ők is nagyon nagy súlyokat emelnek. Én magam is be tudnám fejezni a sportolói karrieremet ezzel.

- Mik a távlati céljaid az említett két közeli versenyen kívül?

Február elején szokott leni a Central European Throwdown Pozsonyban, oda csapatban fogunk menni két fiú egy lány összetételben, már meg is vannak a társaim erre. A távoli jövő a Crossfit Games, ahol a 40+-os kategória alá betettek egy 35+-os kategóriát, ami 2017-ben lesz először. Most 33 vagyok, jövőre tehát már pályázhatok a 35+-ba, úgyhogy most ez a nagy cél, hogy oda kijussak.

Tasi Tibi

Go to top