Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Éhgyomorra cardio, vagy mégsem?

Nincs haszna annak, aki éhgyomorra edz. Legalábbis ezt bizonyítja amerikai kutatók kísérlete. Tudom: a legtöbb edző ezt ajánlja! Ennek is megvan a magyarázata, meg annak is, miért nincs értelme ennek.

Sok fogyókúrázó úgy megy edzeni, hogy nem eszik semmit, mert edzője ezt ajánlotta, vagy, mert ő maga gondolja, hogy ez helyes. Ennek van némi tudományos alapja is, hiszen mondják: ha nem eszel, akkor alacsony lesz az inzulin és glikogén szinted, ha pedig erre nyomsz egy jókora cardio edzést, akkor szervezeted kénytelen lesz a zsírraktárokhoz nyúlni.

Csakhogy a fogyókúra (jobb híján ezt a kifejezést használom), az nem napokban, hanem időszakokban értendő, így a koplalásos edzés haszna mindjárt nem annyira egyértelmű. Kimutatták például: ha egy nap több zsírt viszel be, a következő nap (időszakban) a szénhidrát felhasználásod hatékonysága nő, merthogy ilyen csodálatos a szervezeted.

Amerikai kutatók azt csinálták, hogy 20 fiatal nőt két csoportra osztottak. Az egyik csoport koplalt, majd éhgyomorra részt vett egy alapos cardio edzésen. A másik is, csakhogy ez a csoport reggelizett. Mint kiderült: az éhgyomorra edzők nem fogytak jobban, sőt a derékbőségük sem volt alacsonyabb. Elgondolkodtató, nem?

Tasi Tibi

Go to top