Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Tartsd távol a bajt sajgó izmaidtól!

Amikor a 20. század elején, valamikor 1919 táján tombolt az influenzajárvány egy amerikai orvos meglátogatott egy farmercsaládot és csodálkozva tapasztalta, hogy mindenki egészséges. Nem akart hinni a szemének és gyorsan megkérdezte, mivel védik ki az akkoriban több millió ember halálát okozó halálos kórt. A család nő tagjai megmutatták: hagymát tartottak a szobában, egy edényben, és valóban kedvelt zöldségünkben nyoma sem volt az influenza vírusának. A friss hagymának a sporttáplálkozásban is lehet szerepe!

A liliomfélék családjába tartozó hagymáról a legtöbben azt tartják, hogy távol tarthatsz vele mindenféle fertőző betegséget, influenzát, torokfájást okozó kórokozókat, de még alkalmas a hajhullás kezelésére, sőt álmatlanság ellen is alkalmazzák, és rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Ez mind igaz, de a hagymának sporttáplálkozásodban is nagy szerepe lehet: edzés után megfáradt izmaidat és ízületeidet kúrálhatod vele természetes módon.

hagyma

Készíthetsz ugyanis hagymalevet, amit a sajgó testrészre rakva, gyorsan oldhatod a fájdalmat! Apríts fel 2-3 darab hagymát, csavard bele egy pamutkendőbe, melegítsd fel vízgőz felett, majd ebből nyomkodd ki a hagyma levét! Ezt a levet használhatod megfáradt izmaidra!

Ha nincs kedved ehhez, akkor pedig bátran fogyassz friss hagymát, mert tele van rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal. Van benne: kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink, de B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint biotin és folsav is. Ezek mind-mind hasznos kiegészítői sportos napjaidnak!

Tasi Tibi

Go to top