Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Megye

Kemény vagy? Próbáld ki a vállerősítés Szent Grálját!

Ha jó az egyensúlyod, netán tornász alkat vagy (és esetleg még tornász múltad is), akkor a Te gyakorlatod a fekvőtámaszok királya: a kézenállásból nyomás. Nehéz kivitelezni, így fokozatosan gyakorold, ha nem megy, eleinte csak félig ereszed le. Akkor végezd, ha jó az alapkondid!

 kezenallasnyom

A kézenállásban végzett fekvőtámasz nagy előnye, hogy a vállak számára a leginkább egészséges helyzetbe kerül tested, ráadásul nem tudnak közel kerülni vállaid a talajhoz, hiszen a fejed szó szerint útban van. Így pedig egyfajta természetes gyakorlat ez. Fontos, hogy könyököd szorítsd tested mellé a mellizmokkal szemben, mert ha netán kifelé tolnád, akkor előre bukhatsz, hiszen nem tudsz majd egyensúlyozni.

Miután tenyered teljes terjedelme a talajon van, így jóval egyenletesebb a terhelés eloszlása, mintha mondjuk rudat fognál, így pedig alkarod is egészségesebben fejlesztheted.

A kézenállva nyomás tehát egészségesen erősíti vállaidat, kifejezetten nagy erőt és állóképességet ad, tényleg a saját testsúlyos edzések koronázatlan királyáról van szó. Nem árt azonban újra hangsúlyozni, hogy a kézenállva nyomás nem a kezdő gyakorlata, megfelelő edzettség nélkül ne kezdd el!

Tasi Tibi

Go to top