Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Ne told túl! De hogyan?

Lelkes vagy a sportban? Nem baj, csak vigyázz: túlzásba ne vidd! Sok sportoló, például testépítő esik bele abba a hibába, hogy teste figyelmeztető jel(zés)ei ellenére túltolja az edzéseket, ami bizony motiváció és ne adj’ Isten az egészsége kárára is mehet. Szóval: vigyázz, ne vidd túlzásba! Hogy hogyan tudod kivédeni a túledzettséget? Arról szólnak a következő sorok!

Sokan szónokolnak, hogy fontos a motiváció és mondják: nyomjad, zúzzad, feszegesd határaid, és persze jól is van ez így, de azért túlzásba nem érdemes vinni. Ugyanis a növekedés és további fejlődés lehetőségétől fosztod meg magad, ha figyelmen kívül hagyod a figyelmeztető jeleket, nem veszel vissza, vagy nem tartasz szünetet (néha).

tuledzett

A túledzettség fizikálisan és mentálisan is megviseli szervezeted. Fizikálisan az izomfájdalom és izomláz a legklasszikusabb tünet, de akár a reggeli magasabb vérnyomás és megemelkedett pulzusszám is ilyen figyelmeztető jel lehet. Ha remegsz, fáj a fejed, állandóan szomjas vagy, gyakrabban hűlsz meg, netán folyton kifacsartnak, fáradtnak érzed magad, akkor bizony túltoltad az edzéseket. Mentális szinten az ingerlékenység, depresszió, alvászavar, koncentráció lecsökkenése a jellemző tünetek.

Ne told túl, kerüld el! De hogyan?

A túledzettség elkerülése szerencsére nem ördöngős feladat. Az első és legfontosabb a korlátok felállítása, aminek legeslegelső megnyilvánulási formája az edzésidő limitálása lehet. Mondjuk 45 perc/edzés egy jó kiindulópont a túledzettség elkerülésére. Szintén fontos a napi 7-8 óra pihentető alvás egy megfelelő fekhelyen, mondjuk mindez az általános egészségi állapot fenntartása szempontjából is elengedhetetlen.

Igen: néha kell egy kis lazítás, netán lazsálás az edzéseken, szépen fogalmazva: az edzésintenzitás visszafogása. Szintén fontos a tápanyagdús étrend és a megfelelő, nem egyoldalú, változatos vitamin kiegészítés is, elvégre, ha megadod testednek, amire szüksége van, oda visz, ahová akarod, ha nem, akkor meg oda, ahová Te nem akarod – bocsi a filozófiai zárásért.

Tasi Tibi

Go to top