Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Interjú a Train4gain-nek, majd irány az olimpia!

Egyik nap interjút adott a train4gain.hu-nak, a másik nap pedig kiderült, hogy megy a riói olimpiára. Veréb István 2013-ban, a budapesti világbajnokságon szerzett bronzérmet, néhány napja pedig újabb eredményt hozott a sok munka, hiszen megvan az olimpiai kvóta. Veréb István 5 éves kora óta a szőnyeg közelében van.

-         Rendkívül sűrű program közepette kaptalak telefonvégre. Mi történik Veled?

-         Most szombaton lesz az év egyik legfontosabb versenye. Egyelőre még a legfontosabb, mert most kezdődik az olimpiai kvalifikáció. Most van az első megmérettetés, aztán ha sikerül döntőbe kerülni, akkor be is fejeződik, mert az azt jelenti, hogy megszereztem az olimpiai kvótát. Ha nem sikerül, akkor pedig megyek tovább Mongóliába, és ott próbálom megszerezni. Ha ott sem sikerül, akkor még egy lehetőségem van. Két hét múlva Isztambulban zárul a kvalifikációs versenysorozat.

-         Elképzelted már magad az olimpián? Mivel lennél elégedett ott?

-         Igen elképzeltem, de még most nem gondolkodtam ezen. A rövid távú cél, hogy megszerezzem a kvótát, és aztán lehet gondolkodni, hogy mit lehet elvárni, kik lesznek az ellenfelek, de még azért nem tervezek ennyire előre.
verebjo1

Update: Most már jöhet a tervezgetés, hiszen az interjú után Veréb István olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 86 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai Nagybecskereken zajló birkózó kvalifikációs viadalon. Vagyis az előbb Általa említett mongóliai és isztambuli túra elmaradt szerencsére.

-         Hogyan indultál el a pályán ebben a sportágban? Édesapádnak is van köze a birkózáshoz.

-         Igen Ő edző Szombathelyen, így én már 5 évesen a birkózó szőnyeg közelébe kerültem. Édesapám vitt le a terembe, ott ragadtam, eljátszogattam, majd beálltam a munkába és eléggé tetszett, hiszen jöttek a sikerek, és hát mindenki szeret nyerni. Azt hiszem volt hozzá érzékem, és utána már nem nagyon akartam mást csinálni, csak birkózni. Szombathely volt egy ideig a bázisom.

-         Ugrunk egy nagyot az időben, 2013-ban bronzérmes lettél a vb-n. Mi volt a taktikád?

-         Ez nagyon összetett dolog, nem csak a taktikából áll. Olyan mentális állapotban voltam, amit hosszasan kellett megtervezni. A másik pedig: minden egyes emberből felkészültem, akivel birkóztam, hogy ki ellen, mit szeretnék csinálni, és azt hiszem ezt nagyon jól tudtam alkalmazni. Ráadásul akkor jöttek be az új szabályok, amit a javamra tudtam fordítani, szóval minden klappolt. Ráadásul mindezek mellett elég jó edzettségi állapotban is voltam, nem volt sérülésem előtte, tehát beérett a sok évnyi munka.
verebjo2

-         Miben segítettek az új szabályok?

-         2013-ban hoztak új szabályrendszert, aminek a lényege az, hogy ha az első menetben, tegyük fel nyerek 6-0-ra, akkor a második onnan indul, tehát nem a nulláról, mint előtte. Vagyis az ellenfélnek ezt kell behozni. A régi rendszer más szisztéma szerint működött.

-         28 éves vagy. Mennyi van még benned?

-         2020-ban Tokioban szeretném lezárni a pályafutásom, remélem, hogy addig minden működik majd, nem lesz sérülés, egyéb probléma és addig magas színvonalon tudom űzni ezt a sportágat.

-         Milyen egy birkózóedzés?

-         Időszakfüggő, egy átlagot tudok elmondani. Reggel 7:30-kor kezdünk, kimegyünk a focipályára, ott van egy 15 perces bemelegítés, majd álló helyzetben próbálunk technikát javítani. Vagyis ott nincs földre dobás, ilyesmi. Aztán jön egy negyedórás erősítés, majd ha valaki ehhez még hozzá szeretne tenni, arra is van lehetőség, de egy átlag edzés olyan 45-50 perc. Nem egy reggeli torna jellegű, mert azért annál keményebb, de nem is egy teljes edzés. 11-kor jön a következő edzés, ami vagy konditermi vagy erő állóképességi edzés, vagy futás. Tehát van egy amolyan köredzésünk, kicsit a crossfithez hasonlít.

-         Mikor tanuljátok meg azt, amit mi nézők látunk egy birkózó meccsen, a különböző fogásokat például?

-         A birkózásnál vannak egyszerűbb sportágak, amit sokkal könnyebben meg lehet tanulni. Vagyis ez nem egy egyszerű dolog, sokkal komplexebb, mint más sportágak, tehát ezt nem lehet 20 évesen elkezdeni

-         Mi az ideális életkor, amikor érdemes elkezdeni?

verebjo3

-         Jobb minél korábban, de azért ne túl korán. Én úgy gondolom, hogy az általános iskola korai szakaszában már el lehet kezdeni. Szerencsére az elején ez nem egy pénzigényes sport, vagyis egy család költségvetését nem terheli meg. Azt is meg kell nézni, hogy hova visszük a gyereket, egy jó edző mindenképpen alap, aki ért a gyerekekhez.

-         Egyébként szerinted megbecsült sportág a birkózás Magyarországon?

-         Az elmúlt években sokat javult a helyzetünk, a birkózásról kialakult kép a sportok terén. Lehetnénk egy kicsit többet reflektorfényben, de ezért mi is tehetünk, például az eredményes szereplésekkel. Szerencsére a botrányok elkerülnek, ez pozitív. Úgy érzem a megítélésünk jó, sok eredményünk van, ha csak az elmúlt négy évet nézem. Egyébként a birkózás némileg változott az elmúlt években. Például abban, hogy Budapest központú lett. Szóval, ha valaki nagyon magas szinten akar birkózni, akkor előbb-utóbb fel kell költöznie. Budapesten kell folytatnia, mert az igazán nagy klubok, mint például a Csepel, a Ferencváros mind itt vannak. Budapesten működik a Központi Sportiskola is, ami úgy gondolom nagyon jó dolog, hiszen azok a gyerekek, akik vidéken kaptak egy jó alapot, de mondjuk nincs annyi edzőpartnerük, mind oda tudnak kerülni. Ott több edző van, jobbak a felkészülési lehetőségek, vagyis a KSI egy nagyon jó kezdeményezés volt, amikor a 2000-es évek elején megalakult. Persze vannak jó vidéki klubok is, de ott sokkal nehezebb. Az is igaz, hogy most is vannak a válogatottban, akik megmaradtak vidéken, például Szombathelyen, de az év 90 százalékát ők is Budapesten töltik. Itt edzőtáboroznak és sokkal komplexebb képzést kapnak. Egy ifikorú sportolónak mindenképp érdemes már Budapestre költöznie, és itt klubot keresnie. Én is 2008 óta élek Budapesten, idén igazoltam a Csepeli Birkózó Klubhoz.

-         Jól támogatott sportág a birkózás? Megvan mindenetek?

-         Saját nevemben tudok beszélni, a felkészülési időszakban mindent megkaptunk. Nincsenek nagy hiányaink, járhatunk például külföldi edzőtáborba, ami nálunk a szabadfogásúaknál fontos. Tehát nem tudok semmi olyat mondani, ami ne volna meg. Nincsenek extra igényeink, amit kell megkaptunk, úgyhogy erre nem lehet panasz.

-         Jó edzéseket, jó versenyeket kívánok, aztán irány az olimpia!

-         Köszönöm szépen!

Tasi Tibi

Go to top