Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Eredményes a crossfitben, és a súlyemelők között is a legjobb – Jung Beáta és a nap fénypontja: az edzés

Torna, súlyemelés és crossfit – Jung Beáta élete címszavakban. Na jó: ettől azért jóval több, hisz az ifjú hölgy crossfit versenyzőként nagyon sok jó eredményt ért el, itthon és külföldön is. Viszont emellett a súlyemelők között is a legjobbak közé számít idehaza. Bizonyítják ezt eredményei és mentalitása, hiszen számára az edzés: a nap fénypontja.

-         Ismernek tornászként, crossfitesként és súlyemelőként. Hogyan vezetett az utad a sport, és ezen sportágak világába?

-         A sportpályafutásomat akrobatikus tornászként kezdtem meg 10 éves koromban. Ezt 7 éven keresztül űztem versenyszerűen, ahol az akkori versenytársammal, Ferenczi Fannival nagyon szép eredményeket értünk el, többszörös országos bajnokként fejeztük be, és részt vettünk a 2010-es világbajnokságon is. Miután abbahagytam a tornát, nem sokkal később elkezdtem crossfit-ezni a testvérem javaslatára. Eleinte gyakorlatilag edző nélkül csináltam, célok és elhatározás nélkül. Szerencsére hamar elkezdtek velem foglalkozni, először a Budapest Barbell termében. Valószínűleg egyedül nem lett volna olyan elhatározásom, se tudásom akkoriban, hogy komolyabb szintre érjek el. Már az első pillanattól kezdve látszott, hogy az akrobatikus torna megfelelő alapot adott a crossfit-hez. Ennek köszönhetően a tornász és súlyemelő gyakorlatok kifejezetten jól mentek. A súlyemelés már az elejétől kezdve erősségemnek bizonyult crossfit versenyzőként is, így 2012-től részt vettem „szórakozásként” az itthoni súlyemelő versenyeken.

-         Miért váltottál egyikről a másikra?

-         Crossfit versenyzőként nagyon sok jó eredményt értem el, itthon és külföldön is. Viszont emellett a súlyemelők között is a legjobbak közé számítottam idehaza. Szeretem a crossfit mentalitását, szabadelvűségét, azt, hogy itt ténylegesen azért edzenek az emberek, mert szeretnek mozogni és szeretnének jobb és jobb teljesítményt elérni. Sokáig azért nem akartam súlyemelő lenni, mert ezt a hozzáállást nem éreztem az ottani környezetben. A végső döntésemet, hogy mégis kipróbáljam magam csak súlyemelőként, két dolog adta. Amikor a 2016-os Európa Bajnokságon részt vehettem crossfiterként. Ekkor a B csoport legelején végeztem, gyakorlatilag nem sok energia befektetéssel. Itt éreztem először azt, hogy szeretnék sokkal komolyabb eredményeket elérni ebben a sportágban. A másik befolyásoló tényező a mostani edzőm, Kiss Attila megismerése volt. Nála találkoztam először olyan jellegű súlyemelő edzéssel és edzésrendszerrel, aminél azt éreztem, hasonló keménységgel és mentalitással edzhetek, mint amikor crossfiterként készültem.
Jung9jo

-         Hogyan értékeled a 2016-os éved, hiszen ott volt például az U23-as EB, amin szépen teljesítettél? Milyen eredményeket sikerült elérned ott?

-         Az áprilisi felnőtt EB-n 190 kilós összetettel végeztem, szakításban 87 kg, lökésben 103 kg lett az eredményem. Ehhez képest az év utolsó versenyét az U23-as EB-t 208-as összetettel zártam (99/109kg), ami 18 kilós fejlődést jelent áprilistól decemberig számítva. Ezzel mindenképp elégedett vagyok. 2016-ban ismét sikerült elnyernem az országos bajnoki címet, illetve abszolút első lettem a női versenyzők között. Megkaptam a „Év női súlyemelője”, valamint az „Év egyetemi sportolója” díjat. Aminek a legjobban örülök, hogy sikerült szereznem Magyarországnak két ezüstérmet szakításban, először a Főiskolás Világbajnokságon, majd pár héttel később és az U23-as Európa Bajnokságon.

-         Mennyire volt erős a mezőny?

-         A mezőny, főként az első 4-5 versenyzőt nézve erősnek számított. Az előbb említett két nagy verseny hasonló jelleggel bírt. Az első két versenyző kiemelkedően erősebb volt a többiekhez képest. Így mindkét versenyen a harmadik helyért ment a küzdelem, 2-3 versenyző között. Sajnos 1-1 kilóval lemaradtam mindkét esetben a harmadik helyről.

-         Milyen a mentalitásod a versenyeken?

-         A versenyeken, valószínűleg mindenkihez hasonlóan én is izgulós vagyok. A melegítés során ez mindig érzékelhető is az emeléseimen. Ehhez képest, amint kilépek a versenydobogóra, mintha megszűnne a világ és a körülöttem levő emberek. Egyedül csak a súlyra tudok koncentrálni, és az az egy mondat jár a fejemben: „Képes vagy rá, meg tudod csinálni!”
Jung10jo

-         Az egyik legfrissebb aktualitás Veled kapcsolatban az Év Súlyemelője cím. Mit szólsz hozzá, hogyan ért?

-         Ez az első év, hogy elnyertem ezt a címet. Az elért eredmények miatt számítottam rá, hogy ebben az évben a nők között én fogom megkapni. Nagyon örülök neki.

-         Sikerült kicsit pihenni most az ünnepek alatt?

-         Nem nagy kedvencem a pihenés, de kibírtam 3 teljes napot edzés nélkül. Mentálisan és fizikailag is sikerült kipihentem magam ebben az időszakban, hiszen jó pár hetem volt, amikor más jellegű mozgást végeztem, illetve a súlyemelő edzéseimen is csak technikai munkát csináltunk.

-         Mit hoz 2017, versenyfronton és magánéletedben, most már diplomával a kezedben?

-         Az ez évi versenyeket tekintve a legfontosabbak a felnőtt Európa Bajnokság és Világbajnokság lesz, valamint az U23 EB, amin idén utoljára vehetek részt. Szeretnék a felnőtt versenyeken évről évre közelebb kerülni az élmezőnyhöz és a dobogós helyezésekhez. Az U23 EB-n pedig mindenképp dobogós helyezést szeretnék elérni összetettben. Egyelőre még nem tervezem, hogy a megszerzett gazdaságinformatikus diplomával helyezkednék el.

-         Egy súlyemelő meddig tud megmaradni ebben a sportban? Szóval hosszú távon meg lehet élni a súlyemelésből?

-         Úgy gondolom ez nem az a sport, amit hosszú évtizedeken keresztül lehet versenyszerűen űzni, hiszen óriási fizikai megterhelést jelent. Pénzügyi szempontból nézve idehaza nem sok sportra tudnám azt mondani, hogy bátran rábízhatja az ember az egész életét. Az ideális állapot nyílván az, hogyha a sportoló a sportteljesítményéért kapja a fizetését. Viszont legyen csak egy sérülés, vagy bármi hátráltató tényező, ami ezt nem teszi lehetővé, már nehéz helyzetbe kerül a sportoló. Én emiatt szeretnék mindenképp mással is foglalkozni a sportolás mellett. Továbbra is szeretnék edzőként is dolgozni, mivel az mindig egy biztos és biztonságos pénzügyi keresetnek fog számítani.

-         A klubod miben tud támogatni?

-         A 2016-os évet BKV-s versenyzőként csináltam végig, viszont a felkészítő edzőim (Kiss Sándor,Kiss Attila) a Tiszaújvárosi Súlyemelő Sportegyesület edzője. A valódi támogatást így, úgy gondolom tőlük kaptam, hiszen az a munka, amit rám fordítottak rengeteg volt. Ebben az évben már az egyesületet tekintve is őket fogom képviselni. Ők, minden szempontból megfelelő támogatást tudnak nyújtani, legyen az a felkészítésem minőségét nézve, lelkileg, fizikailag vagy anyagilag tekintve. Bár már nem számítok crossfit versenyzőnek, de szerencsére a mindennapjaimat a súlyemelő egyesületem mellett a CrossFit B’Bros termében töltöm. Így úgy gondolom őket is mindenképp meg kell említsem, hiszen ők is nagy támogatást jelentenek számomra.

-         Hogyan edzel? Hogyan motiválod magad?

-         Az edzéseim mindig a napom fénypontja. Imádok edzeni, minél fárasztóbb és keményebb az edzés, annál jobban élvezem. Emiatt ritkán érzem azt, hogy plusz ösztönzésre lenne szükségem. A legnagyobb motiváció számomra, hogy szeretném, ha végre ismét lenne a súlyemelésben is kiemelkedő magyar női eredmény, és ezért minden nap keményen dolgozunk az edzőimmel.
Jung2jo

-         Hogyan motiválsz másokat edzőként?

-         Ha a motiválásról van szó, mindig igyekszem biztatni az embereket. Tudom, hogy minden nap, amikor lejönnek edzeni, szeretnék a legtöbbet kihozni magukból, és ha így állnak hozzá, akkor biztos képesek lesznek elérni a céljukat.

-         Mit tanácsolsz annak, aki súlyemeléssel, vagy pl. crossfit-tel szeretne foglalkozni? Hogyan kezdjen bele?

-         Úgy gondolom, mindenképp a legjobb választás, bármelyikbe is szeretne belevágni az ember. A crossfit bárki számára űzhető mozgásforma, ahol a súlyemeléssel is meg lehet ismerkedni. Ha viszont szeretné az ember komolyabban venni, akár a súlyemelést, akár a crossfit-et, szüksége lesz rendes súlyemelő edző, vagy súlyemelésből megfelelően képzett crossfit edző számára. Ha kíváncsi vagy rá és szeretnéd kipróbálni a crossfit-et, akkor a CrossFit B’Bros termét mindenképp szívesen tudom ajánlani Budapesten, de már vidéken is nagyon sok jó teremmel lehet találkozni. Súlyemelő egyesület az ország több részén is található. Ha Budapesten keres az ember termet, akkor szintén a saját egyesületemet tudom ajánlani, hiszen ott biztos jó kezekbe kerül az ember.

Tasi Tibi

Go to top