Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Újra hódít a rég elfeledett fogyókúrás növény!

Több ezer éve ismerik már azt a növényt, ami a cékla rokona, ám míg nagymamáink fogyasztották, a 21. század embere elfeledte, nem is csoda, hogy egyesek már a képről sem ismerik fel. Mostanában azonban újra fel-feltűnik a portálok oldalain, amelyek egytől egyig magas vitamintartalmát és alacsony energiatartalmát, így igazi fogyókúrás élelmiszer voltát emelik ki. Ismerd meg és fogyaszd sokszor!

Fehér céklának, leveles répának, de római káposztának is nevezik a régi korok elfeledett növényét, a mángoldot. Nem a gyökerét, inkább levéltörzsét és levelét érdemes fogyasztanod, mert abban rejlik az erő.

Ízek tekintetében a levél a spenóthoz, a levéltörzs pedig a spárgához hasonlít, így jó kis saláta, rakott étel, esetleg zöldségpörkölt egyik alapja lehet, de jól keverhető bulgurral is.

mangold

A Földközi-tenger partvidékéről származó mángold értékes összetevőkben gazdag: A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitamintartalma magas, de gazdag folsavban, foszforban, káliumban, kalciumban és magnéziumban, de vasban is. Lutein és zeaxantin tartalma immunrendszered őrei, pektintartalma pedig könnyen emészthetővé teszi.

A mángoldnak alacsony az energiatartalma, 100 grammjában alig 20 kcal van, rostjai gyorsan eltelítenek, kevés zsír és fehérje van benne, miközben vitaminokban gazdag, azaz igazi tápláló, de fogyókúrás élelmiszer is. A mángold légzőrendszered, például tüdőd igazi őre, védi létfontosságú szerveid a daganatoktól, de szemednek is segít, ugyanolyan hasznos, mint például a sárgarépa.

Vásárold tehát a mángoldot, amíg kapni lehet, de nagy mennyiséget soha ne vegyél, mert hamar fonnyad, még a hűtőben is!

Tasi Tibi

Go to top