Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

A jojó itt nem jó

„Bármerre nézek, hódít már a yo-yo…” – ugye ismerősek ezek a sorok? Hagyd meg azonban a yo-yo-t, vagy jojót a Neoton slágerének és alakítsd úgy diétádat, hogy a jojó effektus ne döntse romba lelkesedésed. A rövid idő alatt elért mínusz kilók ugyanis nagy örömre adnak okot, de vajon ez a hatás tartós is lesz?

Hirtelen, nagy fogyás, hatalmas lelkesedés, aztán extra gyors hízás – bizony ez a két dolog sokszor kéz a kézben jár villámdiéták esetén, ennek a sikertelenségnek pedig számos oka van.

jojo

Az egyik például az, hogy a hirtelen megvont kalóriák, az önsanyargatás eleve lassítja anyagcseréd, így a diéta kudarcra ítélt. Nem beszélve arról, hogy sokan az étkezés szigora mellé nagy lendülettel beiktatott napi sportolás, és az abból fakadó izomláz miatt tényleg fájdalmas pillanatokat élnek át a diéta hetei alatt. Ezt persze sokáig nem lehet bírni, ekkor jön a „lelki taccs”, aminek eredménye a sportról való leállás és a „bánatevés”, ami a kilók felszedését eredményezi, amúgy sokszor többet, mint a fogyókúra előtti időszakban. Ennek oka a szervezetben keresendő, hiszen ilyenkor – egyfajta védekező mechanizmusként - csökken az anyagcsere, de javul a zsírraktározás, valamint a kalóriabevitel csökkentése miatt izmaid is elkezdenek leépülni.

Ezért mondják azt a táplálkozással és életmóddal foglalkozó szakemberek, hogy felejtsd el a fogyókúrát, a csodafogyi és turbódiéta módszereket, válts inkább életmódot, és sanyargatás nélkül add le a kilókat úgy, hogy tulajdonképpen észre sem veszed. Mindennek alapja az étkezés, napi 5: bőséges reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Tulajdonképpen ezt Te is tudod, csak nem biztos, hogy mindig észben tartod, de nem baj: mi segítünk!

Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, magvakat, nem cukrozott müzlit, fehér húsokat és teljes kiőrlésű pékárut - ezek mind-mind tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal és mindamellett, hogy védik egészséged, testsúlyod ideális szinten tartását is segítik. Ne törekedj arra, hogy tele edd magad, inkább a kellemes jóllakottság érzésére, és úgy 19 óra előtt mindig ejtsd meg az utolsó étkezést!

Emellé pedig jöhet napi 30 perc mozgás, előbb csak séta, majd utána intenzívebb mozgások, ezek garmadájáról olvashatsz itt nálunk, a train4gain.hu-n is.

Tasi Tibi

Go to top