Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Szálkás és erős izmokat fejleszt az ősi gyakorlat

Valóban ősi gyakorlat a fekvőtámasz, amelynek kismillió változatát fejlesztették ki az évszázadok során. Szép, szálkás mellizmokat köszönhet neki végzője, meg izmos tricepszet is. Nagyon jót tesz azoknak, akiknek fáj a hátuk!

A rengeteg fekvőtámasz fajta közül kezdjük az alappal. Vállszéles kéztartás – ez a kiinduló helyzet, tulajdonképpen ez maga a fekvőtámasz, ha szigorúan a gimnasztikában használt szakszót nézzük. A karhajlítás az, ami igazán erősít, ilyenkor a könyök a test mellett halad, ahogy már a testnevelés órákon megszokhattuk. Lefelé lassan, melled érjen majdnem a talajig, pici szünet, majd felfelé dinamikusan és így tovább. Először érdemes a térden támaszkodni, nehogy megerőltessük magunkat, na meg azért, hogy legyen egy kis sikerélményünk. A gyakorlat alaposan megedzi a mellizmot, egyébként hamar könnyű lesz végezni is – legalábbis kezdők erről szoktak beszámolni.

A fekvőtámasz végezhető széles tartásban is, itt erőteljesebben dolgozik a mellizom, és igazán ez ajánlott kezdőknek. A nagy mellizom, a deltaizom elülső része, tricepsz, mély hasizom – ezek mind-mind dolgoznak a gyakorlat során, sőt még a farizom is.

A következőkben még nagyon sok fekvőtámasz fajtát mutatunk majd be.

Tasi Tibi

Go to top