Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

A BMX funtól a harcossá válásig – interjú Veres „Beton” Márkkal

Két csodálatos dolog biztos van a világon: az egyik a BMX, a másik a Bruce Lee-s filmek….Na jó, még számos más is, ám Veres Márk számára többek között ezek adtak kezdő lökést ahhoz, hogy igazi sportfunná váljon. Azt mondja: a harcossá váláshoz is széles látókör kell, így aki most kóstol bele a harcművészetek világába, az mindenképp próbálja ki minél több válfaját, először ne ragadjon le egynél.

VM1

-         Mit tartasz fontosnak magadról?

-         Maximalista vagyok, céltudatos és kreatív!

-         Olvastam egy néhány évvel ezelőtti Veled készült interjút, ott még street-esként tüntettek fel? Meg van még a BMX, hogyan emlékszel azokra az időkre?

-         A BMX-ezés az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Kreatív, veszélyes és stílusos sport, tele egyéniségekkel. Hihetetlenül csodás életet adott nekem és sok dologba engedett belelátni a sok utazás és számtalan barát miatt. Mikor elkezdtem teljesen más volt minden. Megtanultam vért izzadni a céljaimért, ha kell és megtanított ez a sport, hogy bármire képes az ember, ha a szenvedélyét elég munkával kombinálja. A BMX-em természetesen meg van, de mostanában háttérbe szorult. Viszont épp most újítom fel. Most viszont lesokkolt egy hír. Meghalt a gyerekkori nagy példaképem, Dave Mirra és ráébresztett, hogy még mindig megőrülök ezért a sportért. Már régóta tervezem, hogy aktív leszek, bár versenyezni már nem akarok. Folytatom és élvezni akarom! Egyszerűen a gondolatától is pezseg a vérem.

-         Úgy hírlik rólad, kiskölykök példaképe vagy, hogyan érint mindez?

-         Fura ez. Kiskoromban álmodoztam ilyesmiről, de nem gondoltam volna, hogy ez lesz. Részben ennek is köszönhető, hogy megjött az eszem. Több éve odafigyelek, hogy példát mutassak. Úgy érzem, hogy jó úton járok ezzel kapcsolatban. Részben emiatt is és elsősorban magam miatt fejlesztem magam az élet minden területén. Mind szakmailag, testileg, lelkileg és szellemileg. Edzőként dolgozok, napi 2-őt edzek és 3-5 órát tanulok pszichológiát, biológiát, marketingmenedzsmentet és üzleti életet.

-         Hogyan kerültél a harcművészetek közelébe? Mit csinálsz ezen a téren mostanában?

-         Az igazság, hogy világ életemben lenyűgözött Jean Claude Van Damme és Bruce Lee. Karatéztam és Kick-Box-oltam általános isi alsóban. Aztán 20 éves koromban. Zahari Vince vérbeli birkózó és ketrecharcos barátom belevitt a küzdősportok világába. Volt alkalmam belelátni a Thai-box, Bírkózás, Judó és Jiu-jitsu világába. Ez a világ szintén teljesen lenyűgöz! Indultam Ketrecben, K3-ban és Földharc versenyeken. A Brazil Jiu-Jitsu, ami nálam az abszolút nyerő, de
ugye nem csinálhat az ember egyszerre mindent...                                                                                                                                                    VM8

-         Hogyan építetted fel Magad harcossá, vagy stílszerűen betonná, ahogy becéznek?

-         Harcossá... A személyiségemet gondolom harcosnak, a személyiségemet pedig részben tudatosan, részben pedig tudattalanul építettem, azzal, hogy mindig tanultam a velem történő jó és rossz dolgokból és a céljaimnak megfelelően hoztam a döntéseimet. Azt gondolom, hogy így tudja az ember akár „harcossá”, akár bármi mássá építeni. A lényeg a tanulás és a kitűzött célok!

-         Apropó honnan ered a „beton” jelző?

-         Egy barátom adta. Ezután Jiu-jitsu edzőm (Szöllősi Laci). Egy versenyen viccből hozzáírta a nevemhez a nevezésnél a tudtomon kívül. Az edzőtársaim nagyokat nevettek, épp ahogy Én is! Természetesen rám is ragadt...

-         Hogyan zajlik egy edzésed, követsz speciális diétákat? Táplálékkiegésztők….figyelsz-e ilyesmire?

-         Crossfit versenyeken indulok. Eddig kisebbeken indultam jó eredményekkel, de most már indulni fogok minden kisebb és nagyobb versenyen! A legutóbbi őszi szuper versenyemen a tökéletesen rossz állapotomhoz képest is jól teljesítettem és ez is megerősített abban, hogy meg fogom állni a helyem a nagy versenyeken! Az edzéseim, ennek megfelelően vannak. Van torna, erőnléti és súlyemelés. A súlyemelést kell erősítenem. A táplálékkiegészítők jók, csak ne vigye az ember túlzásba. Ne feledjük: kiegészítők
VM7

-         Úgy tudom kipróbáltál több harcművészetet? Mi a véleményed pro és kontra, vagyis pozitívumok-negatívumok?

-         A küzdősport fantasztikus! Főleg a Jiu-Jitsut részesítem előnyben. A lényeg, hogy megfelelő mestere legyen az embernek egy megfelelő csapatban. Pozitív személyiségépítő!

-         Milyen edzésmódszerekkel edzed az embereidet?

-         Kinek, mire van szüksége? Vannak küzdősportolóim, üzletembereim, üzletasszonyaim, kamasz kissrácaim, stb... Egy versenysportolót máshogy edzek, mint mondjuk egy láb-popsi orientált hobbista lányt, vagy anyukát. Ami nagyjából mindenkinél egyezik, az a mobilis, teljes mozgástartományban mozgó, egészséges, telt, formás izmok, gyors megszerzése. Szilárd meggyőződésem, hogy a gondolatok teremtik meg a világot és ezáltal a sporthoz, edzésmunkához, táplálkozáshoz való hozzáállást is. Ezért rendkívüli módon képzem magam pszichológiából, idegsejtek közötti kapcsolatokból, és az agy-izom kapcsolati összefüggésekből és persze az edzéstecknikákat, modern sporttáplálkozást és újításokat is folyamatosan nyomonkövetem!

-         Mit javasolsz azoknak, akik most kezdenének valami hasonlóba?

-         Ha valaki most kezdi, én azt javaslom, hogy mindenképp kóstoljon bele az ember több dologba és látogasson el több csapathoz is, hogy nagyobb látképet kapjon az egész világáról.

-         Készülsz-e mostanában valamilyen versenyre, megmérettetésre, erőpróbára, mik a 2016-os tervek sporttéren?
VM9

-         Igen. Röviden tömören: el akarok indulni minden versenyen, amin csak tudok és kiváló tejesítményt akarok elérni.

-         Mivel telik a nem harcos, vagyis a civil életed? Hol éled?

-         Jó ideje Budapesten élek és dolgozok Az ország legszuperebb edzőtermében a Cutler Gold-ban. Szomjas vagyok a tudásra és fejlesztem magam, hogy a legjobb legyek. Szoktam hazajárni sportolni, szórakozni és ötletelni a legjobb barátommal Komoróczy Zoltánnal, aki másodéves kiváló gyógytornász hallgató a Debreceni Egyetemen és szilárd meggyőződésem, hogy pár éven belül a szakmájában magasan a legjobb lesz! Vele fogunk összehozni csúcsszuper, egészséggel kapcsolatos dolgokat, amiről nem sokára sokat fogtok hallani!

-         Van-e bármilyen fontos info, amit még szívesen megosztanál az olvasókkal?

-         Nagyon sokat edzettem együtt erőemelőkkel, atlétákkal, akrobatákkal, súlyemelőkkel. Sok munka volt, amíg elismertek az erősportolók. Nagyon sokszor vért izzadtam, de meg van és lesz a gyümölcse!

Az erősportokban Kathi Béla felfedezetjének mondható vagyok. Erősportolóként is tisztelte és értékelte az addigi eredményeimet és Ő meglátta bennem a lehetőséget az erősportokban is! Nagyon hálás vagyok neki, nagyon sok mindenért! Egyébként mai napig segít, ha szakmai tanácsban van rá szükségem. Továbbá köszönettel tartozom Csuhai Jánosnak, Nyírő Ferencnek és Hahn-Kakas Reninek!

- Köszönöm az interjút, további sok sikert kívánok!

- Én is köszönöm a lehetőséget!Sziasztok!

Tasi Tibi

(Fotók:Králik Dániel)
VM6

Go to top