Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Az emberi test szépségét hozza el a 10 éves EnerGym

Csinos lányok, kigyúrt fiúk, szép testek, az emberi szépség bemutatása - testépítő és fitness modell versenyt, valamint Grand Prix-t rendez az EnerGym április 29-én, szombaton Debrecenben, a Kassai úti Lovarda Kulturális - és Konferencia Központban. A fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő edzőterem nyílt napja igazi nemzetközi esemény, hiszen hazánk nagyvárosai mellett a környező országokból is érkeznek résztvevők.

Idén ünnepli 10. születésnapját a debreceni EnerGym. A kerek évforduló alkalmából úgy döntöttek, hogy megmozgatják az egész országot, az április 29-i Testépítő és Fitness Modell EnerGym Kupára és EnerGym Grand Prix-re Debrecen mellett többek között Budapestről, Zalaegerszegről és Pécsről, sőt Szlovákiából és Romániából is jönnek amatőr és profi résztvevők, mindezzel igazi emlékezetes versennyé tennék az eseményt.

EnerGymteremk

Olyan lesz az egész, mint egy divatbemutató a szónak a jó értelmében, az emberi szépséget és a szép emberi testet mutatjuk be, több kategória lesz – mondja a főszervező, Nagy Imre, az EnerGym személyi edzője.

Sokan azt képzelik, hogy a testépítők hatalmas, kigyúrt emberek, nyilván lesz ilyen is, de vannak új kategóriák a testépítő versenyeken, ilyen például a Men’s Physique, amelyben igazi szépfiúk vonulnak színpadra. Ők amolyan bermudás strandfazonban nyomják majd, vékonyabbak, izmosak, nincs rajtuk zsír – a versenyen velük is lehet majd találkozni.

A kilátogató urak kedvence – Nagy Imre szerint – a Fitness Modell kategória, vagyis a bikinis, csinos hölgyek bemutatkozása lesz. Ebből lesz egy junior kategória a 15-18 év közöttieknek, de a szervezők gondoltak a 35, illetve 40 év felettiekre is, valamint egy Sport Modell kategóriát is kialakítottak, amelyben olyan hölgy indulókra számítanak, akik izmosabbak, de a testépítéstől még távolabb állnak.

A versenyzők, ahogy az egy ilyen megmérettetésen lenni szokott, színpadra vonulnak, ahol különféle pózokat mutatnak be. Hét különféle, kötelező póz van, amelyben bemutatják testük arányosságát, szimmetriáját, izmosságát, zsírmentes tömegét, illetve egyéniségükhöz leginkább illó pózokat. Ugyanis itt nemcsak a kötelező pózok jelennek meg, mint például a páros bicepsz póz, hanem lesz egy egyperces szabadon választott póz is, szabadon választott zenére, emögött egyébként nagyon komoly munka van, hiszen ezeket kellően meg kell koreografálni – fogalmaz a szervező. A hölgyek bikiniben, magassarkú cipőben vonulnak ki, itt a smink és a frizura, sőt az egyéniséghez illő fürdőruha is sokat számít majd, mindezeket (is) pontozzák a bírók.

A szponzoroknak (például Decathlon, Traubisoda) köszönhetően senki sem távozik majd üres kézzel a versenyről, az első három helyezett kupát és érmeket, minden résztvevő oklevelet kap az egyéb más ajándékok mellett.

 

EnerGymplakat

 

Ha már 10 év, akkor értékeljünk!

10 éves az EnerGym, amely indulásakor egy kis teremben kezdett, ám gyorsan kinőtte magát: egy nagyobb, családias hely lett. Az oda járók 2/3-a életvitelszerűen sportol, 1/3-uk profi terepre lépett. Ezeket a tulajdonos, Brehószki György hamar felismerte, így ma már 1000 négyzetméteren várják a vendégeket korszerű szellőztető rendszerrel, tágas modern öltözőkkel, egyedülállóan sok kardiógéppel (12 db futópad, 5 db ellipszis tréner, 4 db lépcsőző, 2db taposó, 7db bicikli) többek között. A fejlődés nem áll meg, folyamatos bővítésen gondolkodnak, például a szolgáltatások esetén, a jövőben egyebek mellett szaunát is terveznek majd.


EnerGymterem2

Milyen egy ideális edzőterem?

Ez a célközönségtől függ – válaszolta meg a kérdést Nagy Imre, hiszen, az a heti 3-4 alkalommal lejáró közönség, aki szeretné kiereszteni a gőzt és karbantartani a testét, annak meg kell találni a megfelelő gépparkot, és elsősorban a megfelelő edzőket, személyi edző nélkül ugyanis egy laikus sokkal több kárt okozhat magának, mint hasznot.

Egy jó edzőterem megtalálja magának azokat a csoportos mozgásformákat, amelyek bevonzzák az embereket. Ilyenek lehetnek például a spinning, fitball, vagy TRX.

 

EnerGymterem3

Kell-e még edzőterem?

Sokan vannak az edzőtermi szakmában, akik azt mondják, hogy annyira divat lett mozogni, hogy a nagyvárosokban (Budapesten, Debrecenben, vagy akár Győrben és Székesfehérvárott) lévő edzőtermek mellé még legalább ugyanennyi kellene és azok is megtelnének. Ezzel persze nem mindenki ért egyet, Nagy Imre azt mondja: ha túl sok terem nyílik egy városban, akkor felhígulhat a szakma és a vendég nem feltétlen azt kapja, amit elvár. A mai edzőképzések ugyanis nem minden esetben felelnek meg az elvárható szintnek, a magam 51 évével (1983-ban fogtam súlyzót a kezembe) azt tapasztalom, hogy nagy divat lett edzőnek lenni, ezt pedig nem mindenhol követte a képzés, illetve továbbképzés. Egy ilyen továbbképző program adná meg ugyanis az alapját, hogy ezt a „kólás-chipses-számítógépes” nemzedéket a mozgásra ösztönözzék, illetve azokat, akik például túlsúllyal küzdve, új útra akarnak lépni és egészségesen élni.

Ez ugyanis a lényeg: a nagy átlag nem hatalmas izmokra vágyik, hanem egészséges külsőre, egészségre, egy személyi edző feladata pedig ezt előmozdítani, népszerűsíteni például olyan programokkal, mint az április 29-i debreceni verseny, amelyről tovább részletek a fenti plakáton és az EnerGym Kupa Facebook oldalán.

Tasi Tibi

Go to top