Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

A Kickboxer filmektől az edzői terepre – interjú Lókodi Attilával

Versenyzett több harcművészeti ágban, tetszenek neki az önvédelmi részek, mostanában pedig edzőként igyekszik helyt állni Lókodi Attila. A Tasko Fighting vezetőedzője jó eredmények elérésére törekszik azokkal a versenyzőkkel, akikkel dolgozik, mindezt úgy, hogy egészséges sportkarrierhez segítse őket. Többek között arról is megkérdeztük, hogyan zajlik egy sportoló felkészítése.

-         Milyen harcművészeteken át vezetett az utad?

-         Az én sportpályafutásom 6 évesen kezdődött. Cselgánccsal kezdtem, ezzel 4-5 éven keresztül foglalkoztam. Ezután más sportágakat próbáltam ki, a birkózást többek között. Ahogy a korral haladtam előre, váltottam, és az álló harcok felé vettem az irányt, kick box-szal és ökölvívással kezdtem foglalkozni.

csoport

-         Mi fogott meg bennük?

-         A szép ütések és látványos rúgások, technikák, és ezen felbuzdulva indultam az álló harcok irányába, de mindezek mellett a földharc központú sportokat sem hanyagoltam. Versenyszerűen a kick box és ökölvívás lett a meghatározó. Tehetségesnek tartottak, , mindenféle szabálynemben tudtam versenyezni, például a kick boxban (a semi kontakt, light kontakt, full kontakt, low kick). Ökölvívással is kacérkodtam, ezek után jött egy-két vegyes rendszerű küzdősport, például brazil Jiu Jitsu, grappling, de versenyeztem Kempoban is. Mindig tartoztam egyesülethez, például a debreceni Kick Box SE-hez., majd a brazil Jiu Jitsu felé vettem az irányt, amely a legkomplexebb földharc stílus, és tulajdonképpen azt gyakorlom már évek óta ZR team Debrecennél!

-         Hogy lett ebből edzősködés?

-         Tasko Rodrigo barátom klubjában kaptam ezt a lehetőséget, barátságunkból így lett munkakapcsolat. Az ő felkérésére kezdtem el segíteni a felkészüléseit, edzőpartnere voltam, ő MMA-ban versenyzett és az álló harc részében segítettem a felkészüléseit . Úgyhogy az ő unszolására kezdtem el foglalkozni az edzősködéssel.Később szakképesitést szereztem,és más szomszédos kluboknak is besegítettem, így alakult.

14196128 741276096013786 660066413176319071 o

-         Korábban beszélgettünk Kálucz Martinnal, az ő edzője is vagy. Hogyan kell felkészíteni egy sportolót?

-         Attól függ, hol tart az az adott sportoló, totál kezdő szintnél az alapoktól kezdünk. Martinnak már nagy rutinja van, jól képzett ökölvívás terén,és nagyon jó grapplernek számít. Nála nem alapoktól építkezünk, hanem technikai tudását csiszoljuk, képességeket fejlesztünk úgy, mint erő, állóképesség, rugalmasság, gyorsaság. Mindig azon van a fő hangsúly, amiben hiányosságokat látunk, mindezek mellett folyamatosan mennek a technikai és a küzdő edzések. Ez napi két edzést jelent.És természetesen Brazil Jiu Jitsu, Judo ,és

Birkozo szakemberek segitségével szoktunk készülni!

-         Te elemzel, mondjuk őt és az ellenfeleit?

-         Természetesen, főleg a külföldieket, hiszen a magyarokat nagyjából ismerjük. De egy külföldi ellenfelet videok segítségével , például a tekintetben, hogy milyen a stilusa,milyen alapsportággal rendelkezik, hiszen kevert harcművészetekről van szó. Ha földharcos az ellen dolgozunk ki taktikát, ha álló harcos, akkor meg az ellen.

-         Te hogyan tartod karban magad?

-         Az edzősködéssel együtt jár, hogy kondícionálisan rendben kell lenni, hiszen a gyakorlatok helyes kivitelezése ,ütések, rúgások bemutatása jo álloképességet igényel. Mindezek mellett komoly fizikai terhelést jelent például az, amikor ütő- rúgó párnára gyakorlunk, mindezt napi több edzésen, így e tekintetben sem árt a jó kondi. Mindezek mellett én is rendszeresen edzek, tavalyig egy- két versenyen én is megmérettem magam. Most, hogy már betöltöttem a 40-et, versenyzéssel nem akarok foglalkozni, ennek ellenére én is eljárok edzeni, én is tanulok másoktól, engem is képeznek, oktatnak, például földharcra. Engem is megdolgoztatnak rendesen egy-egy edzésen.

LA

-         Milyen céljaid, terveid vannak?

-         A céljaim között az szerepel, hogy a Tasko Fighting keretein belül minél több versenyzőt neveljünk ki, illetve, akik nem aktív versenyzők,hanem hobbi sportolók azokat is ki tudjuk szolgálni és fejleszteni, akár általános, akár speciális képességekben. Ennek a klubnak van 4-5, de akár több jó képességű versenyzője, velük minél több jó eredmény elérésére törekszünk, persze az egészségüket megőrizve . Ők többnyire főiskolás, egyetemista srácok, akiknek az első a tanulás, de emellett egy egészséges sportkarriert ki lehet velük alakítani.

Tasi Tibi

Go to top