Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Több ezer élsportoló nem tévedhet. Táplálkozás mindenkinek!

Jiu-Jitsu táplálkozás: út az egészséghez

A következő sorozatot olvasva nem nagyon kell majd bizonygatni a címben szereplő állítást. A Jiu-Jitsu táplálkozás az egészséges életmód szinonimája, amelyet esettanulmányok, mindezek előtt pedig természetesen harcosok ezreinek tapasztalata bizonyít. Olyanoké, akik betartottak néhány szabályt és könnyebbé vált az életük. Ám még mielőtt a bizonyítékok görcsös sorolásába, nevek felidézésébe, vagy tanulmányok címeinek emlegetésébe kezdenék csak egyet tanácsolok: találj rá (például e cikk segítségével) a Jitsu étrendre és teszteld magadon (akkor is, ha nem vagy harcos)!

Cukor out

Nagyon sok táplálkozási szakértő szerint a cukor minden baj forrása. A fehér édesítő ugyanis az egyik fő oka a gyulladásos folyamatok elindulásának a szervezetben. A gyulladás pedig az izmok és a regeneráció, magyarán a harcosok ellensége. Ezért mellőzd, lehetőleg minden formáját. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert a cukornak sokféle megnevezése van, nem is hinnéd mennyi! Itt van néhány, ami például az élelmiszercímkéken fellelhető: glükóz, glükózszirup, fruktóz, kukorica szirup, dextróz, maltodextrin és szacharóz.

Kevesebb húst!

Sok harcos tér át vegetáriánus étrendre, de nem mindenki. Nem következik pro és kontra vitaindítás arról, melyik jó és melyik nem, inkább a Jitsu étrend egyik alapszabályára térnék rá: csökkentsd a húsfogyasztást! Igen, igen tudom, a hús=energia, ami az edzéshez elengedhetetlen, ezért írtam egy sorral ezelőtt: csökkentsd! A hús ugyanis alaposan megterhelheti a gyomrot, erre nem árt figyelned edzés előtt. Ha pedig nem tudsz meglenni a finom csirke, vagy hal nélkül, legalább egy dologra figyelj! Ne mindenféle agyon injekciózott, kétes eredetű forrásból származó húst vásárolj, hanem inkább közvetlen a gazdától, de csak olyantól, aki szem előtt tartja a szabad tartású, fűvel táplált állatok tenyésztését.

fat burner bjj

A tejtermékek fogyasztása kérdés

A közhiedelemmel ellentétben nem kell rengeteg tejtermékeket magadba tömni ahhoz, hogy kalciumhoz juss. A túlzott tejtermék fogyasztás a test elsavasodását okozza, a túlsavasodott test izmai hajlamosak a gyors kifáradásra, fáradt izommal pedig nem lehet végig csinálniegy Jiu-Jitsu edzést. Ha mégis tejterméket eszel, győződj meg arról arról, hogy az minimálisan feldolgozott, és lehetőleg nem pasztőrözött!

„Cukor out” után „glutén out”

Az első részben a cukor mellőzéséről volt szó, nagyjából ugyanezt mondhatnám a gluténre is. Épp valamelyik nap hallom, hogy ez az anyag nagyon sok rosszban sántikál szervezetünkben, gátolja például a jóságos vitaminok felszívódását.

Tehát: lődd ki a glutént étrendedből!

A glutén amúgy két fehérje keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjaiban is benne van a keményítővel együtt. Sajnos a modern ember táplálkozásának egyik alapeleme, még egyszer: sajnos. Merthogy egyre több kutatás azt mutatja, hogy káros az emberi szervezetre. Sokaknál puffadást és kiütéseket okoz, de lehetnek olyan hatásai is, amelyektől a laborban egy vérvétel után mindenki haja égnek áll, de ebbe most nem mennék bele.

Ha már mindenáron lisztes ételeket szeretnél enni, akkor a búzaliszt helyett, mondjuk a különféle magliszteket, esetleg zablisztet részesítsd előnyben, hiszen puffadt hassal nehéz edzeni.
98 years old

Kerüld a nagy zabálásokat!

Rickson Gracie mondott egyszer valami olyat, hogy az emésztésnél is fontos a rendszeresség, hiszen a jiu jitsu harcos sem hébe-hóba edz, hanem rendszeresen. Ráadásul a nagy zabálás álmosít, így nem érdemes egyszerre sokat enni, itt is fontos a kis adagokban történő étkezés.

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket és tartósítószereket!

A testünk egy olyan rendszer, amely a leghatékonyabban akkor tud működni, ha a tápanyagokat a leginkább természetes állapotában kapja meg. Szóval ezek a normális reggelit helyettesítő, egészségesnek tűnő, ám valójában cukrozott pelyhek, meg müzlik, illetve kekszek korántsem sorolhatók a természetes kategóriába. És a dobozos, pasztőrözött narancslé sem.

Tudom, macera frissen facsarni, de a kevesebb itt jobb. Merthogy a frissen facsart, préselt gyümölcslevek tápanyagtartalma magasabb, R-GO a szervezet a kevesebbel is megelégszik. Mondjuk a leginkább időkímélő megoldás: a természetes gyümölcs maga.
nando1

Hogy meglegyen a harcos szó szerint vett tápláléka, ami energiát ad az edzéshez, az egekbe tornázzuk a zöldség – és gyümölcs bevitelt.

A nyers gyümölcsök vagy párolt zöldségek legnagyobb előnye, hogy könnyen emészthetőek, így gyorsan, nagy mennyiségű energiához juthatsz egy fárasztó edzés után. Nagy mennyiségű, a szervezet számára jól hasznosítható tápanyagot tartalmaznak, ez nagyjából mindegyik zöldégre és gyümölcsre ráhúzható. Minél több nyers, növényi táplálék képezi az étrended, annál jobban fogod érezni magad, és annál gyorsabban épülsz. Kutatások szerint nagyot dobnak az erőnléteden a zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a kelkáposzta, valamint a keresztesvirágúak, mint a brokkoli és a karfiol. Ezek a leginkább előnyösek az általános egészségre.


Egyél dióféléket és magvakat! (mértékkel)

A nyers, sótlan diófélék kiváló fehérjeforrások. A legjobban a brazil dió, a mandula és a dió táplál. A legkevésbé a mogyoró és kesudió. Persze légy óvatos, ne vidd túlzásba, mert könnyen pár kiló felesleg lehet a vége, nem beszélve arról, amit épp harcosoknál figyeltek meg: a diófélék nagyobb mennyiségben egyszerűen lassították a reakcióidőt. Gondolom, ez azért van így, mert a bennük található jótékony olajok hatására csökken a vérnyomás, alacsonyabb vérnyomással pedig lassabbak vagyunk.

Frissen facsartgyümölcslevek keverve!

Igyál sok folyadékot, ha pedig unod a vizet, akkor facsarj gyümölcslevet! Vagy vedd meg ezekben a jópofa bag-in-box-okban! Az ilyen zsákos-dobozos kivitelben forgalmazzák a hazai levek széles választékát is, amelyek tartósítószer nélkül, nem sűrítményből visszahígítva, a csomagolásnak köszönhetően, frissen elérhetőek.

A boltban kapható leveknél az a legnagyobb baj, hogy sűrítményből hígítják, túl magas hőmérsékleten pasztőrözik, vagyis épp a tápanyagtartalom vész el belőlük. Ennél mégiscsak jobb befektetni egy facsarógépbe.

Próbáld ki aböjtöt!

A legtöbb ember egyszerűen túl sokat eszik, és túl gyakran. Túlterheli a szervezetét, mérgeket halmoz fel, így nem csoda, ha állandóan fáradt, mert szervezete ezen anyagok eltávolításával foglalatoskodik. A böjt viszont esélyt ad a szervezetnek, hogy gyógyuljon. Nem kell sok, mondjuk egy 24 órás éhezés, közben jó sok folyadék (3-4 liter), csodákat tesz! Persze ilyenkor érdemes konzultálni az edzővel, aki ez idő alatt az intenzitást lentebb csavarja, netán még jótanácsokkal is szolgál. Különben kimutatták, hogy a rövid ideig tartó koplalás növeli az energiaszintet és testi-lelki tisztaságot, ez a két dolog pedig felbecsülhetetlen a jiu-jitsu-ban.

Őszintén remélem, hogy ez a néhány sor a segítségedre voltak (akkor is, ha nem vagy harcos)!

jjtap

Tasi Tibi


Go to top