Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Hatékonyan javítja sportsérüléseid a nyár egyik kedvenc zöldsége!

Imádni fogod a nyár egyik legkedveltebb és egyben legegészségesebb Magyarországon is kapható zöldségét, ha megtudod, mennyi jót teszel, ha nap, mint nap fogyasztod. A kedvelt finomság sporttáplálkozásod alappillérét adhatja, mert magas antioxidáns tartalma kijavítja az edzés során szerzett sérüléseket, ráadásul egy sor népbetegségnek nevezett kórt is elkerülhetsz vele például akkor, amikor készítesz belőle egy jó kis salátát.

Attól piros a paradicsom, mert tele van egy likopin nevű karotinoid vegyülettel, ami magas antioxidáns tartalmát adja. Nincs olyan zöldség, vagy gyümölcs, ami ilyen magas mennyiségben tartalmazza ezt az antioxidánst, mint a paradicsom, így jót teszel, ha edzés után egy kis mozarella, meg pirítós mellé eszel néhány szeletet. A zöldség ugyanis hatékonyan segíti edzés utáni regenerációdat, az izmaidban az edzés hatására keletkezett mikrosérüléseket javítja ki.

paradicsom

A paradicsom segítségével hatékonyan küzdhetsz a daganatos, valamint szív-érrendszeri betegségek ellen, ez is magas likopintartalmának köszönhető. Egy finn kutatócsoport összefüggést talált a szervezet likopinszintje, valamint a stroke, azaz az agyi infarktus bekövetkezésének alacsony kockázata között. Meredek azt állítani, hogy, aki sok paradicsomot eszik, az biztosan nem kap stroke-ot, de tény, hogy a paradicsomban is megtalálható likopin hatékony védelmet jelenthet ezzel a betegséggel szemben is.

A likopin olajban oldódik, így a paradicsomot érdemes például olyan salátában fogyasztanod, amelyet meglocsoltál egy kis olívaolajjal, mert így hatékonyabban hasznosul szervezetedben a benne található antioxidáns.

Napi egy közepes paradicsommal fedezheted szervezeted likopinigényét, ehhez friss, napon érlelt, szabadföldi paradicsomot válassz, lehetőleg helyi piacon, esetleg közvetlen a termelőtől vásárold meg. Nyersen, salátában, lecsó formájában – mindegy, a lényeg, egyél sokat belőle, és légy egészséges!

Tasi Tibi

Go to top