Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Ismert ásvány, amely csökkenti súlyod

Segíti a testsúly csökkentését, növeli a zsírbontást, rendben tartja vérnyomásod és koleszterinszinted. Egy olyan makro tápelem, amely nélkülözhetetlen csontjaid, fogaid egészségéhez és sportolás során érdemes gondoskodnod pótlásáról. Persze nem önmagában, más tápanyagokkal együtt.

Nagyon fontos a sporttáplálkozásban az elegendő kalcium bevitel. Számos jótékony hatása mellett, szerep van a testsúly kontrollban. Néhány éve egy fontos tételmondat hangzott el egy konferencián, amelyre a sportolók és fogyókúrázók azonnal felkapták a fejüket:

"A kalcium bevitele segíti az izomtömeg megtartását és a testsúly csökkentését, hatására ugyanis lassabban gyarapszik a testben lévő zsír, és aktívabb a zsírbontás."

calcium

A kalcium ugyanis úgy működik, hogy hozzátapad a zsírhoz, és nem engedi annak beépülését. Egy másik kísérletben napi 1300-1400 mg kalcium bevitele jelentős zsírvesztést eredményezett azokkal szemben, akik napi 400 mg-ot kaptak. A kutatások azt is bebizonyították, hogy 1000 mg bevitel a vérnyomás normalizálása és az érelmeszesedést okozó „rossz”, vagy LDL koleszterin szintje mellett csökkentette a testzsírt, méghozzá átlagban olyan 4-5 kiloval.

Fontos azonban tisztázni, hogy a táplálék kiegészítők fogyasztása nagy felelősséget kíván részedről, mert nem szabad egy-egy vitamint és ásványi anyagot kiemelni és azt fogyasztani hosszú időn keresztül. Érdemes inkább komplexen és kúraszerűen alkalmazni, egy kis szünetet tartani, majd visszatérni.

Azt se feledd, hogy a csersav tartalmú italok (kávé, tea, alkohol) gátolják az ásványi anyagok (pl. kalcium, vas, cink, magnézium) felszívódását, így együtt ne fogyaszd ezeket.

Tasi Tibi

Go to top