Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Megye

Paleo, teljes kiőrlésű, édesítőszeres – biztos, hogy ezekkel akarsz fogyni?

A következőkben csupa egészséges(nek mondott) dologról fogsz olvasni. Ám nem minden, az egészség fogalmával társított étrend, vagy étel fogyókúrás is. Van tehát némi fogalmi zavar, amit épp itt az ideje rendbe tenni. Persze nem bírálni akarunk, vagy fejjel neki rohanni az ilyen étkeknek, mint egy kos, csupán felhívjuk a figyelmed a fogyókúra és ezen étrendek/ételek közötti hibás következtetésekre.

A fogyókúrás táplálkozás fogalma itt-ott összemosódott a paleo táplálkozással, holott ez a fogalom és étrend mindössze annyit takar, hogy nincs benne tejtermék, cukor, hüvelyesek és gabona. Vagyis a paleo nem jelent szénhidrátmentes étrendet és bár egészségesebb az átlag diétánál, fogyni nem biztos, hogy tudsz majd, ha ezt követed. Ugyanis például a paleo táplálkozás által megengedett aszalt gyümölcsben (vagy akár nyersben) rengeteg szénhidrát is lehet, sőt egyes ételei zsírban is gazdagok. Igaz az is, hogy például egy paleo süti gyorsan eltelít, így a kevesebb több lehet, vagyis nem fogysz enni annyit belőle, mint a hagyományosakból.

paleo

Szintén „imádott” fogyikaja a teljes kiőrlésű termékek garmadája. Itt sincs túl jó hírünk, mert egyrészt sok ilyen termék a teljes kiőrlésű liszt mellett másfajta lisztet is tartalmaz, és akkor még a termékek cukortartalmáról nem is beszéltünk.

Lekvár édesítőszerekkel – na ez az igazi fogyókúrás étel. TÉVHIT! Ugyanis hiába adnak a lekvárhoz édesítőszert, attól az még ugyanolyan gyümölcsből készül, mint normál társai, ugyanolyan cukor van ezekben is, bár kétségtelen: itt a gyümölcs cukortartalma mellett nincs még pluszban hozzáadott cukor.

Tisztult a kép?

Tasi Tibi

Go to top