A feszes fenék első számú gyakorlata

Remek popsiformáló a guggolás. Számos formája van: legyen szó akár saját testsúllyal, vagy segédeszközökkel végzett válfajairól, vannak általános jótanácsok, amelyeket érdemes megfontolnod a jó eredmény érdekében. Most ezeket vesszük sorba.

guggolás

Minden gyakorlatnál, így a guggolásnál is fontos a megfelelő kivitelezés, de azért ne keseredj el, ha elsőre nem tökéletes. A gyakorlat szabályos elvégzése csökkenti a sérülések veszélyét és megmozgat minden olyan izomrostot, amire ez a fajta mozdulatsor hat.

Érdemes úgy kezdened a gyakorlatot, hogy meglegyen a stabil alaphelyzet, vagyis a talpad és a sarkad is legyen a talajhoz nyomva, és ezután hajtsd végre a teljes mozdulatot, aminek a vége akkor van, amikor a csípőd a térd vonala alá kerül néhány centivel (haladók mélyebbre is szoktak menni). Ez segít a még intenzívebb hatás elérésében.

Figyelj a levegővételre: leengedésnél belégzés, felállás közben kilégzés, erőlködés közben szintén levegővétel a szédülés elkerülése érdekében!

Szintén nagyon fontos a guggolásból való felállás, amihez a combizmaidat használd, nehogy megsérüljön a gerincoszlopod alsó része, vagy a derekad.

A gyakorlat során törzsed maradjon függőleges, amennyire csak lehet, az előredőlés ugyanis megint csak a gerinced terheli, ami szintén sérüléssel járhat.

Mielőtt edzőterembe mész, érdemes ezeket a tanácsokat tudatosítanod magadban!