Hófehér energiabomba

Igazi folyékony energia a tej, különösen sportolók számára. Évről évre csökken a fogyasztása, az egy főre eső éves tejfogyasztás 10 év alatt 167-ről 147 literre esett, holott igazi táplálékról van szó. A sportolók étrendjéből pedig különösen nem hiányozhat. A tej ugyanis kitűnő kalcium- és D-vitamin-forrás.

A tej rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. A csontépítő kalcium, D vitamin mellett van benne A - és E-vitamin, B1, B2, B12 és C-vitamin, niacin és folsav, magnézium és cink többek között. Mindez jól hasznosítható, tehát igaz hófehér energiabomba minden korosztálynak. A tejfogyasztás hatására csökken a vérnyomás és a koleszterinszint. Emellett a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is kitüntetett szerepet kap.

A sportolók számára magas fehérje – és aminosav tartalma miatt érdemes fogyasztani. Elősegíti ugyanis az izomregenerációt és fáradtságodat is csökkenti.
hofeher

Tévhit, hogy a tej rosszul emészthető, épp ellenkezőleg. A legtöbben laktózérzékenység, vagy tejfehérje-allergia miatt kerülik, de a diagnosztizált esetek alig 10 %-a vezethető vissza a tejre. Ha nem szereti valaki, akkor is ennie kellene valamilyen formában, például natúr joghurtokban, ami koncentráltan tartalmazza tápanyagait. Érdemes néha a joghurtot egy kis gyümölccsel megbolondítanod!

Tasi Tibi