Laza és fitt leszel, ha ezt szeded!

Számos fontos élettani folyamat nélkülözhetetlen közreműködője a D-vitamin, amely egy sportoló számára különösen fontos a megfelelő teljesítményhez. Az immunrendszer működése, a gyulladások csökkentése és úgy általában a betegségmegelőzés mind-mind olyan terület, amely edzésed sikeréhez hozzájárul.

 A D-vitamint a napfény hatására szintetizálja a szervezeted, ám ha ebből kevés van, akkor bevitelre szorul. Nem beszélve arról, hogy a hátadnak kellene folyton szabadnak lennie ahhoz, hogy elegendő D-vitamin képződjön, a napsütéses időben pedig épp ez az egyik testrészünk, amit előszeretettel eltakarunk.

A D-vitaminhoz viszont könnyű hozzájutni, mert a kapszulák és rágótabletták mellett megtalálható a tojásban vagy bizonyos halakban.

 

Dvitaminj

 

A D-vitamin segít elkerülni a fertőzéseket, a csontok, porcok egészségének megőrzésében, illetve a megfelelő izomműködésben is fontos szerepe van, a hiánya izom-, csont- és ízületi fájdalmakat, valamint izomgörcsöket is okozhat.

A D-vitaminnak fontos szerepe van abban, hogy az edzőteremben energikus tudj lenni, hiánya ugyanis kimerültséghez és krónikus fáradtsághoz vezethet, ráadásul igazán jókedvű lesz edzésed, ha ezt a hormonszerű anyagot pótolod, mert a D-vitamin hatással van a kedélyállapotodra is. A D-vitamin jó karbantartója ereidnek és vérnyomásodnak is.

Tasi Tibi