Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Gyors segítség sportsérüléshez a természet gyógyszertárából

Ha edzel, akkor bizony előfordul néha, hogy megsérülsz, megrándulsz, meghúzódsz itt-ott. Ám még mielőtt pirulákhoz nyúlnál gyógyírként, fordulhatsz máshová is, például a természet nevű gyógyszertárhoz. Rengeteg hatékony gyógynövény van sportsérülés kezelésére és a fájdalom csillapítására, egy közülük az árnika.

Ha sportolás közben sebet szerzel, bátran nyúlhatsz az árnikához, a belőle készült krém ugyanis fertőtleníti a sebet, valamint erőteljesen csillapítja a vérzést és a fájdalmat. Teája sebborogatásra is alkalmas, de a krém praktikusabb megoldás, hiszen bárhova magaddal viheted.

Az árnika erős fűszerszagú növény, ereje a törések okozta fájdalmakat, ödémákat és vérömlenyeket is csökkenti, a zúzódások során véraláfutásokra is hatékony, de a fáradt, túlerőltetett izmok masszírozgatására is használhatod. Hegyvidéken már a 16. század óta sokan maguk szedik, hiszen a növény az ottani rétek ékessége, 30 faja közül kettő található meg Európában.

A növény egyik összetevője az arra érzékenyeknél allergiás bőrreakciókat, például pirosodást válthatnak ki, ilyenkor az árnika készítmények használatát abba kell hagyni

Go to top