Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Movement coaching-Tapogasd a másikat és bajnok leszel!?

Amikor 2015 év végén az amerikai MMA világában az ír Connor McGregor 13 másodperc alatt ütötte ki korábban rettegett ellenfelét, Aldot, akkor két dolog történt: a kevert harcművészetek világa új bajnokot avatott. Azóta már volt egy Diaz elleni vesztett meccse. De akkor mindenki az új edzésmódszer, a „movement coaching” felől kezdett érdeklődni, amelynek segítségével az ír versenyző felkészült.


conor1

A „movement coaching” nevű edzésmódszert az izraeli származású trainer, Ido Portal https://www.facebook.com/portal.ido/?fref=ts nevéhez kötik jelenleg.

De lássuk miről is van szó: a hagyományos értelemben vett küzdősport felkészülés a sajáttestsúlyos gyakorlatokból (pl. fekvőtámasz, húzózkodás) , esetleg súlyokkal és/vagy kettlebllel végzett gyakorlatokból, valamint a kéz-és lábmunka végtelenített gyakorlásából (pontozókesztyű) illetve alkalmazásából (sparring) áll össze.

A mai szemmel formabontó „movement coaching” edzésmódszer ezzel szemben olyan hívószavakkal operál, mint az „ideális testhasználat” illetve a „maximális kapacitás”. Ezt pedig függeszkedésekkel, állatmozgásokat imitáló mászásokkal, gurulásokkal éri el.

Ido Portal szerint a gyermekkori –tehát ösztönös- mozgásokkal az ember a teljes ízületi tartományban tud mozogni, és testképe is fejlődik.
conor2

Az iskolás korban, majd később a munka világában ez a képesség viszont erősen csökken, és a későbbiekben –akármilyen sportot is űz az ember- nem tudja már visszanyerni ezt az ízületi mobilitást: a test bezárul.

Portal „movement coaching” módszere viszont nem új, egyszerűen csak összekombinálta a régi, jól bevált módszereket, amelyek sokkal inkább hasonlítanak egy ovis gyerek játékára, vagy egy Shaolin szerzetes gyakorlására, mint egy modernkori harcoséra.

McGregor tavaly az Aldo meccsre való készülődéskor számos „érdekes” fotót és videót posztolt, melyeken a hagyományos gyakorlatoktól eltérő mozgásformákat végzett.

Ido módszere a test természetes adottságait használja ki, nincsenek koncentrált váll, mell, vagy láb edzések: az emberi test anatóiáját khasználva itt az izmok együtt, egymást tapogatva dolgoznak és fejlődnek.

Mindenesetre érdekes jelenség, hogy egy nagyon régi módszer újra divatba jön a modern sportok világában, kíváncsian várjuk a „movement coaching” további kifutását

Kiss Ákos

Go to top