Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

A jó öreg négyütemű

Tegye mindenki a szívére a kezét és úgy válaszoljon a következő kérdésre: szerette a négyütemű fekvőtámaszt a suliban vagy sem? Tény, hogy, amikor valami kötelező, azt bizony könnyen megutálja az ember, vagy pedig megutáltatják vele, ám egy igazi crossfit fun eszköztárából nem maradhat ki ez a mozdulatsor…vagyis annak amolyan crossfit-es változata…tudjátok: az a karhajlítós….

Sok emberrel találkoztam már, aki a suliban, vagy katona korában olyannyira megcsömörlött a négyüteműt fekvőtámasztól, hogy amikor a crossfit kapcsán felemlegettem neki, majdnem hozzám vágott egy vasalót….vagy valamit….
8398136 l 1024x682

Pedig a négyütemű fekvőtámasz, bocs burpee, ahogy ezekben a körökben emlegetik egy igazán erőteljes mozdulatsor, ami a saját testsúlyos gyakorlatok egyik csúcsa, hiszen hatására csak úgy lángol a kalória, és remekül erősödik tőle szervezetünk. Ám még mielőtt belemennénk szabályos kivitelezésébe, annyit érdemes megjegyezni: a burpee jó erőnléti állapotot igényel.

A gyakorlat szabályos kivitelezése úgy kezdődik, hogy pici terpeszes álló helyzetből gyorsan guggoljunk le, kezünket helyezzük a földre, lábunkat nyújtsuk hátra, és itt jön a crossfit-es csavar: egy fekvőtámasz karhajlítással, majd lábunkat húzzuk vissza guggoló helyzetbe és ugorjunk föl. Ezután ismételjünk…..ha formálni akarjuk jellemünket, akkor akár 100-szor is.

A burpee-nek köszönhetően viszonylag gyorsan érhetünk el látványos eredményt a zsírégetés terén, illetve komoly fizikai erőre is szert tehetünk segítségével. A burpee és számos, erőnléttől függően bonyolított változata egy remek cardio edzés. Aki rendszeresen ilyen mozgásformára adja a fejét, annak nem hiányozhat eszköztárából, legyen szó a bemelegítésről, egy keményebb edzés felkészítő mozdulatsoráról, vagy akár levezetésről.
guggolas valtott labemelessel 1


Go to top