Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Csökkentsd a hátsérülés kockázatát, fokozd jókedved - ezzel!

Az a fajta gyakorlat, amely növeli izomtömeged, javít tartásodon, egyensúlyod kiváló lesz, és rugalmasabb leszel, mint valaha. Az otthon vagy az irodában is végezhető gyakorlat a mentális egészségedre is jól hat. Írtunk már róla sokszor, most újabb előnyeit ismerheted meg!

Kiválóan csökkenti a hát - és gerincsérülés kockázatát, ha minden nap beiktatsz egy kis plank gyakorlást. Korábbi cikkeinkben olvashatsz a helyes kivitelezésről, így most inkább néhány nagyszerű hatását emeljük ki, reméljük ezzel is motiválunk egy parányit!

Edzészakértők szerint a planking kiváló gyógyír a hát fájdalmaira, támaszt nyújt a gerincoszlopnak, mindezt úgy, hogy nem teszi ki gerinced és csípőd sérüléskockázattal járó, nagy nyomásnak. Mindeközben izomtömeged növekedése garantált.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a plank javít testtartásodon, hiszen egész törzsed erősödik végzése közben. Itt különösen a hasizmokat emelnénk ki, hiszen ez az izomcsoport hatással van arra, hogyan tartod nyakad, vállaid, milyen állapotba kerül mellkasod, például az állás során.

plankhat

A plankeléssel járó amolyan extra hatás a rugalmasságod fejlődése, hiszen a gyakorlat a vállaid, lapockád és kulcscsontod körüli területek nyújtásával elősegíti mindezt. A hátsó combizmaid, lábaid feszítő hatása szintén hozzájárul a rugalmasság fejlődéséhez. Itt jegyeznénk meg, hogy az oldalsó plank csak fokozza ezen hatásokat.

A plank segít abban, hogy sikerüljön stabilan megállni egy lábon. Na jó: ne emiatt végezd, de az egy lábon való állás képessége tökéletesen leírja a planking gyakorlatok egyensúly javító hatását. Ebben egyébként a hasizmoknak szintén kitüntetett szerepe van. Ráadásul az egyensúly fejlesztése mentális szinten is hat: kiválóan kikupálható ezzel kitartóképességed is.

Ha már a mentálhigiénére tereltük a szót (nem véletlenül), akkor elkerülhetetlen néhány gondolat a plank mentális előnyeiről, amelyet saját magadon is észreveszel majd. A planking ugyanis remek hangulatjavító. Ennek az az oka, hogy a plank olyan izomcsoportjaidat dolgoztatja, nyújtja, amelyek hatására a felhalmozódott stressz távozik szervezetedből. Ha összefeszülnek combjaid, lábaid elnehezülnek, vállaidban pedig feszültség halmozódik fel, akkor könnyen elhiheted, hogy ezek edzésével és nyújtásával megszabadulhatsz a felhalmozódott feszültségtől. A plank oldja szorongásaid, és nem leszel depressziós, ha mindennapod részévé teszed!

Tasi Tibi

Go to top