Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

5 szabály, hogy edzésed még hatékonyabb legyen

Nemcsak edzéssel és/vagy táplálkozással teheted hatékonyabbá életmódváltásodat. Persze e kettő nagyon fontos, mondhatni alappillérek, de a világon semmit nem érnek, ha nem tartasz be alapvető életviteli szabályokat. Ezek persze nem merev szabályok, végülis könnyen sportos hétköznapjaid részévé teheted őket, csak egy picit oda kell figyelned. Pontokba szedtük Neked, hogy könnyebben menjen.

1.Az edzés hogyanja – avagy ne csináld rosszul!

Sokan tervek, inkább tervezés nélkül kezdenek edzésbe. Viszi őket a lelkesedés, és sokszor elviszi egy olyan irányba, amely rontja az edzés hatékonyságát. Az a veszélye, hogy hamar szokásoddá válhat, mondjuk egy adott gyakorlat rossz kivitelezése, aminek bizony sérülés lehet a vége, és néha ez akár végérvényesen tönkreteheti „sportpályafutásod”. Ám tulajdonképpen ezt a legkönnyebb kivédeni, hiszen ma már közel a segítség, például egy személyi edző formájában.

edzo

2. Mértékletes kalóriaégetés

Tipikus hiba, ha gyorsan akarsz látványos eredményt. Kalóriaégetés, izomépítés, mindezt egyszerre – bummm! Lassíts! Nagyon helyes, ha van edzéstervedben egy kis kardió, de ne vidd túlzásba, ellenkező hatást válthat ki ugyanis. A hosszú időn át végzett kardió akár mérhető izmokba, pontosabban azok elvesztésébe kerülhet. Végezz inkább rövidebb időtartamú, de gyorsabb, intenzívebb kardió típusú gyakorlatokat!

3. Enni márpedig kell!

Akkor holnaptól ezt sem eszem, meg azt sem, meg amazt is kiiktatom – ez hatalmas károkat okozhat! Nem hiába mondják a szakemberek, hogy csökkentsd bizonyos tápanyagok, például a szénhidrát bevitelét, és itt a hangsúly a csökkentésen és nem a megvonáson van. Vagyis add meg szervezetednek, amire szüksége van: legyen étrendedben szénhidrát, fehérje, sőt még bizonyos zsírok is! Ezek izomépítésed alapjai, segítségükkel hiánybetegségek sorát kerülheted el.

4. Enni márpedig kell! 2.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy edzeni nem szabad korgó gyomorral! Nem azt mondjuk, hogy jól tömd tele a pocakod, csak annyit, hogy edzés előtt néhány órával egyél valamit. Így elkerülhető a szédülés, lesz energiád a gyakorlatok hatékony kivitelezéséhez. Kifejezetten káros edzéskor az alacsony vércukorszint, mert ez is vezethet izomvesztéshez. Szervezeted ugyanis az izmokból vonhat el cukrot, ha túl alacsony a vércukorszinted.

5. Jó pihenést!

Úgy lenne érdemes fogalmazni, hogy: Minőségi pihenést! Sokak szerint nem fontos. Amúgy de! A korrekt edzéshez kell, hogy izmaid regenerálódni tudjanak, amihez minőségi alvásra van szükséged, és elegendő mennyiségű pihenésre is. Tudományosan bizonyított tény: a kialvatlanság elhízáshoz vezethet, az alvászavarok pedig erősebb éhségérzetet okoznak. Figyelj tehát arra, hogy jó minőségű ágyban aludj napi legalább 7-8 órát!

Tasi Tibi

Go to top