Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Ezzel a gyakorlattal hozd formába popsid és combjaid!

Mondják: a saját testsúllyal végzett gyakorlatok egyik legnehezebb, egyben legfantasztikusabb elemei a különféle guggolások. Ezek a gyakorlatok ugyanis nem kényszerítik természetellenes pozícióba a testet, nem kínozzák a hátat és a gerincet, nem terhelik agyon az ízületeket. Ezúttal a guggolás egyik, egyre kedveltebb fajtájához adunk tippeket.

Az egylábas guggolásnak hatalmas előnyei vannak. Ha elsajátítod, izmaid erőteljes fejlődésnek indulnak, csípőd kirobbanó módon erősödik, egyensúly érzéked pedig tökéletes lesz.

Persze az egylábas guggolásnak vannak buktatói is, inkább úgy mondanánk: olyan apróságoknak tűnő dolgok, amikre érdemes odafigyelni, hiszen mégiscsak egy lábon kell egyensúlyozni és erősíteni egyszerre, amit elsőre nehéz lehet kivitelezni, ám nagy segítséget jelenthet a hasizmod és a popsid feszesen tartása a gyakorlat végzése közben. Ez ugyanis kiegyensúlyozza a pozíciót.

Az egylábas guggolás végzése közben egy szót mindenképp felejts el: lendület. Lábizommal, csípőből dolgozz, lassan! Ne told hátra a popsid és állj ellen a gravitáció lehúzó hatásának!

guggolas

Ha kezdő vagy, célravezető lehet egy magasabb padon, vagy ülőalkalmatosságon gyakorolni, a profik közelíthetnek a vízszint felé, vagy alá. Először saját súllyal dolgozz, ne akarj rögtön súlyzót fogni kezedbe!

Szintén az első lépések jó tippje, hogy érdemes felváltva végezni a gyakorlatot, először az egyik lábbal, majd a másikkal, bár az igazán gyilkos az, amikor egy teljes sorozatot végignyomsz ugyanazzal a lábaddal.

Az igazán profik egyébként ugrással jönnek fel, ez kitűnően fejleszti a test alsó részének erejét és állóképességét. Ismétlés számokról ezúttal nem adunk tippet, végezd ahogy jól esik, aztán lassan-lassan eljutsz mondjuk a lábankénti 25-25 ismétlésig, és tovább.

Tasi Tibi

Go to top