Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Zsírégető edzés hideg idő(k)re

Kímélnéd ízületeid a nagy hidegben? Vagy csak egyszerűen nem esik jól a futás a mínuszokban? Esetleg van egy kis, netán nagyobb túlsúlyod? Akkor ez a Te sportod, amely egyszerű, már-már primitív, de igencsak hasznos, hiszen zsírt égetni így is lehet.

A nordic walking ideális mozgásforma azok számára, akik melegebb időben kedvelik a futóedzéseket, de nagy hidegben már ízületeik jelzik: nem bírják a hideg által okozott plusz terhelést. Szintén ideális ez a sport azoknak, akik túlsúllyal, vagy elhízással küzdenek, hiszen zsírt égetni lassabb fokozatban is lehet, nem kell hozzá más, mint minimum fél óra, és máris beindul a folyamat.

A nordic walking, ahogy nevében is benne van egyfajta gyaloglás, de nem séta, annál azért gyorsabb a tempó, de még így sem megerőltető. A Finnországból származó sport egy speciális bottal végzett mozgás, amelyet intenzív karmunka és az ezáltal biztosított lendületes séta jellemez. A mozgás diagonális, vagyis mindig az ellentétes kar és láb mozog egyszerre (bal kar-jobb láb és fordítva).

nw

Lehet, hogy mindez primitívnek tűnik, de a nordic walking-nak rengeteg pozitív hatása van szervezetedre. Minden egyes ízületed terhelését csökkenti, fokozza anyagcseréd, javul szervezeted oxigénellátása, oldja a stresszt, bármennyire is hihetetlen: erősíti izmaidat, rendben tartja szív-érrendszered.

Legnagyobb előnye egyszerűségében rejlik, hiszen nagyobb tanulás nem szükséges hozzá, bár jó, ha van olyan a környezetedben, aki gyakorlott és megmutatja, hogyan kell és érdemes végezni, mert első hallásara egyszerű sport, de az átlós mozgás nem mindenkinek megy olyan egyszerűen.

A nordic walking olcsó sport, nincs nagy eszközigénye. Két bot kell hozzá, amiből vannak ugyan drágább változatok, de ezek nem tudnak sokkal többet, mint pár ezer forintos társaik. Vigyázz: az elterjedtebb túrabot és a nordic walking bot között van különbség (pl. a talprésznél), így érdemes megfigyelned, mit veszel le a sportáruházak polcairól.

Tipikus sztereotípia, hogy a nordic walking a nyugdíjasok sportja, de ez nem így van. Remek móka például a családnak, de egyre több fiatal is nyomja szólóban, vagy a párjával, esetleg a haverokkal.

Tasi Tibi

Go to top