Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Szép combok elfeledett gyakorlata

Az erőtől duzzadó, izmos felsőtest kidolgozása közben - néha tapasztalt sportolók - is elfeledkeznek a lábak megerősítéséről. Egyre kevesebb helyen, de azért még mindig tipikus látvány néha az adonisz felsőtestű, ifjonc sportember pipaszár lábakkal. Kiváltképp fiatalabb korban van ez így, amikor még brahi a „gyurni vazze”, szaktanács, netán személyi edző segítsége nélkül. A következőkben mutatunk érveket, miért érdemes mégis odafigyelni a felsőtest mellett a szépen kidolgozott combokra, lábakra is. Mindezt egy olyan gyakorlat emlegetésével, amiről méltánytalanul elfeledkeztek.

Sokat olvashattatok már itt a train4gain.hu-n is a guggolás több módjáról, de valahogy az elől guggolás gyakorlatának előnyeiről mi sem írtunk még. Mindennek azonban most vége: érvek hada jön a következő sorokban, miért érdemes beépíteni edzésrendedbe ezt a mozgásfajtát is.

Biztos sokan láttátok már, hogyan végzik ezt a gyakorlatot: egy rúd (súlyokkal agy anélkül) az ujjak tövén a mellkas felől, mindez a kulcs-csonton, könyök előrenéz. Láb csípőszélességű terpeszben, törzsed egyenes, majd jöhet a mozdulat: guggolás mélyen térdhajlítással. Ez az elől guggolás.

elolgugg

A gyakorlat kiválóan erősíti combjaidat, különösképpen annak elülső részét! Kiváltképp akkor, ha valóban térdhajlítással és nem a fenék lefelé és hátrafelé mozgatásával végzed.

Az, hogy a rúd a mellkas felől van, nagymértékben veszi le a terhelést az érzékeny derékról, ráadásul a térded is kíméli – újabb érv az elől guggolás mellett! Nem beszélve arról, hogy ez a gyakorlat kiváló hasizom erősítő is egyben, ha nem tudtad volna. Igazából nagyon is sokat dolgoznak a hasizmok, mert a mozgás során egyenesen kell tartani törzsed, ráadásul a rúdnak ellen kell tartani, ehhez pedig kell valami, ami stabilizál, ezt a munkát pedig nem más végzi, mint hasizmod.

Az elől guggolás a hosszú végtagokkal rendelkező sportolók sajátja. Hatásosabb gyakorlat, mint a guggolások más fajtája, például a tarkóra tett rúddal történő, ugyanis ennek hatására jobban előre dőlhetsz, míg az elől guggolásnál ettől nem kell tartanod.

Az elől guggolás mellett fontos érv lehet az is, hogy egyfajta természetes, ha úgy tetszik, életszerű gyakorlatról van szó, hiszen gondolj bele: a sporton kívül is mindig elől tartunk meg valamit, például egy súlyosabb tárgyat, elől vesszük fel az adott terhet, a küzdősportolók is előre helyezik a súlypontot.

Remélem ennyi érv elég lesz, úgyhogy irány a terem és kezdődjön a gyakorlás!

Tasi Tibi

Go to top