Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Emlékeztetünk egy talán elfeledett kedvencedre

A következő sorokkal felélesztünk egy klasszik’ mellizom gyakorlatot, amelyet közkedveltsége miatt nem magyarázunk túl, inkább ráirányítjuk a figyelmedet. Olvashatsz még gyakori hibákról, amikre érdemes figyelned végzése közben. A nagy súlyokkal is végezhető gyakorlat mellizmod felső részére hat, nem kell hozzá más, mint két egykezes súlyzó. Lássuk!

Közkedveltsége hatékonyságában rejlik – a döntött padon, kézi súlyzókkal végzett (fekve)nyomás gyakorlatát nagyon sokan szeretik az edzőtermekben, mert gyorsan, látványos eredmény érhető el vele, ráadásul számos előnye van.

Az egyik, a rúddal végzett változattal szemben, hogy sokkal mélyebbre tudod engedni a könyököd, így megnő az a mozgástartomány, amit le tudsz írni, vagyis mellizmod eredményesebben tud dolgozni.

A döntött padon végzett kézi súlyzós nyomás gyakorlata elsősorban a mellizom felső részére hat. Fontos, hogy nyújtott könyökkel végezd, ilyenkor a súlyzók össze is koccannak néha, de ez nem hiba.

fekvenyomegykez

Azonban még mielőtt belekezdenél, érdemes figyelmet fordítani arra az apróságnak tűnő dologra, hogyan kell helyesen, vagyis a sérülések elkerülése érdekében helyesen felvenned a súlyzókat (különösen akkor, ha azok méretesek). Ehhez jó segítség lehet egy edzőtárs, aki segít a melledhez emelni a súlyzót, ám ha ő nincs kéznél, akkor tedd fel a súlyzót a combodra, vagy térded közelébe, dőlj hátra, eztán billentsd a súlyzót a mellkasod irányába.

A gyakorlat végzése közben figyelj alkarjaidra! Ne lengjenek ki, legyen merőleges a talajra, könyöködet tartsd vállvonalban. Talán itt jön ki a kézi súlyzóval végzett nyomás apró hátránya a rúddal szemben, hogy itt szabadabb a mozgás íve, így érdemes jobban figyelned.

Apró trükk lehet, különösen az előbbiek fényében, hogy nem kell turbófokozatban nyomnod a súlyokat, a gyakorlati kivitelezése legyen lassú, kontrollált, ez talán segíthet abban, hogy mélyebbre vidd a súlyzót, határt a lazaságod és ízületeid szabhatnak, de ezt majd úgyis érzed!

És még egy dolog: a döntött padon végzett kézi súlyzós nyomásban az a jó, hogy lehet játszadozni a pad dőlésszögével. Érdemes minél többet kipróbálni, meg fogsz lepődni, hogy ezen egyszerű változtatásokkal, mennyi mindent meg lehet dolgoztatni mellizmod környékén.

Tasi Tibi

Go to top