Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Fura fitnesz tippeket adunk!Tényleg működnek!

Az internet telis-tele van olyan fitnesz tippekkel, amikről az úgynevezett „szakértők” váltig állítják, hogy működik. Egy kicsit talán furcsának is találod, de mégis kipróbálod, hiszen mi baj lehet belőle? Aztán persze eredményt nem hoz egyik sem. Most olyan tippeket szedtünk össze nektek, amiknél az volt az érzésünk, hogy kontárság az egész, aztán kiderült: mégis működnek!

Mezítláb futni mégsem olyan rossz dolog?

Ha a futásról van szó, mindenki egyből a jó minőségű futócipőkre gondol – teljesen jogosan. Az elmúlt évtizedben azonban kialakulóban van egy másik irány is, mely szerint a mezítlábas futás legalább olyan hatékony, mintha egy drága futócipőben végeznénk ugyanezt! A helyzet a következő: attól függően, hogy mik a céljaink a futással, valóban jót tehet néha, ha a helyén hagyjuk azt a pár cipőt! Ez a fajta futásmód cca. 4 %-al csökkenheti a futás energiaigényét, javítja a vérkeringést, segíthet a rossz tartáson, valamint erősíti a csontokat. Egy dolgot azonban érdemes észben tartani! Egy jó futócipő nagyban lecsökkentheti az ízületeket ért terhelést, így akik ilyen jellegű problémáktól szenvednek, inkább jobban teszik, ha nem lépnek mezítláb a pályára!

run

Üvöltsd el a világnak, hogy éppen edzel!

Biztosan láttatok már ti is hangosan edző testépítőket, akik nagy hangerőn bíztatják egymást és magukat: meg tudják csinálni! Bár kívülről elég viccesen hathat ez a fajta motiválás, a helyzet az, hogy nagyon is működik! A lényeg, hogy csak pozitív megerősítést üvöltözz: Erős vagy! Meg tudod csinálni! Jobb vagy ennél! stb. Ez egyrészt elhiteti veled, hogy tényleg képes vagy rá, másrészt elvonja a figyelmed a fájdalomtól, így olyan dolgokat is megtehetsz, amit máskor feladnál! A kimondott szónak súlya van, a kiüvöltöttnek pláne!

Tegyél jeget a vizes kulacsodba!

Nem is hinnéd, hogy mekkora különbséget jelenthet az edzésedre nézve az, ha jeges vizet fogyasztasz a sima helyett! A Stanford Egyetem egyik kutatója elhízott nőkön végzett tanulmányt, mely során észrevette, hogy a jeges vizet fogyasztók sokkal tovább bírták a kemény zsírégető edzéseket. A jelenség magyarázata meglehetősen egyszerű: a jeges víz belülről hűti a testet, ami így jóval később kerül túlhevült állapotba!

Kávé és sport? Miért ne?

A kávé évek, sőt, évtizedek óta áll a viták kereszttüzében. A Nebraskai Egyetem kutatása szerint az edzések előtt elfogyasztott koffein segíthet több zsírt elégetni a gyakorlatok során! A koffeinnek, metabolizmus serkentő hatása mellett van egy másik jó tulajdonsága is: lecsökkenti az izomfájdalom mértékét! A kettő együtt pedig garancia arra, hogy hosszabb ideig és magasabb intenzitáson végezhessük az edzéseinket! Persze nem szabad túlzásba sem vinni, hiszen a kezdeti pörgés után könnyen erős fáradtság lehet úrrá rajtunk!

A kakaó, mint edzés utáni csodaital

Vajon ki gondolt rá először, hogy edzés után érdemes lehet kakaót inni? Az a helyzet, hogy hiába hangzik különösnek, a kakaó nagyon is jó edzés utáni regeneráló ital. Az USA-ban található Indiana University kutatásai szerint még jobb is, mint a külön erre a célra gyártott sportitalok! A kísérletben részt vevő embereket két csoportra osztották, majd mindenkit elküldtek a konditerembe. Az intenzív súlyzós edzés után az egyik csoport sportitalt, a másik kakaót kapott. Pár órával később ismét edzeniük kellett, mely során kiderült, hogy a kakaós csoport tagjai sokkal jobban kipihente magát, mint a sportitalt fogyasztók! A texasi egyetem kísérletében atlétáknak adtak csokis tejet, akik ezáltal jobb eredményeket értek el!

Tasi Tibi, Forrás: vitalzone.hu

Go to top