Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Nemcsak a súlyzótól épülnek izmaid

Még mindig sokan hiszik, hogy a súlyzós edzést hiba kombinálni a kardió típusú mozgásokkal, például a futással vagy aerobikkal, mondván: azok leépítik a gondosan felszedett izomtömeget. Holott - remélhetőleg ezt még többen tudják: ez nem így van. A jól megtervezett súlyzós edzésed kardióval kombinálva csodákra képes és nem leépíti, ellenkezőleg: gyarapítja izomtömeged, valójában nélkülözhetetlen ahhoz. Mindezt az aerobik és egyéb kardió mozgások példáján keresztül mutatjuk be.

Remekül segíti az izomnövekedést az aerobic (kardió) – ez az a tételmondat, amit talán testépítőként, vagy súlyzókkal edző sportemberként nem hiszel el, pedig a kardió jellegű mozgások a zsírégetés mellett a tápanyagok izmokhoz szállítását is javítják, ahol mindezt arra használja szervezeted, hogy nagyobbá és erősebbé tegye izmaidat.

Vagyis nem kell félteni kidolgozott izmaidat a hétköznapi lépcsőzéstől, futástól, vagy akár az aerobik gyakorlatokról.

A kardió és súlyzós edzésed megfelelő arányban és mértékben való alkalmazása remekül kiegészítik egymást, egész tested állapotát és kinézetét javíthatják.

Igaz, hogy létezik olyan kutatás, amely szerint egy tíz napos izomépítő edzés, valamint egy kardió edzés együttes elvégzése negatív hatással volt az izomtömeg növekedésére, ám ha változtattak az arányokon (5 nap súlyzó-6 nap kardió), akkor mindjárt növekedett az izomépítés hatékonysága.

aerobik

Más tanulmányok szerint, ha valaki testépítést végez, akkor mellé 2-3 napos kardió edzést mindenképpen iktasson be, mert ez kifejezetten pozitívan befolyásolhatja az izomtömeg növekedését.

Mi a titok?

Olyan nagy titok nincs, itt is, mint az élet oly sok más területén az arany középút hozhat nagyobb hatékonyságot. Vagyis: ha súlyzózol, mindenképp építs be kardió edzéseket, úgy heti 2-3 alkalommal, mert ez ideális választás lehet akkor, ha túlerőltetés nélkül szeretnéd növelni izmaidat. Persze itt is fontos a regenerálódás, vagyis az egyes edzések között (délelőtt kardió-délután súlyzó) legalább 6 óra szünet mindenképpen legyen.

Összefoglalva

-         A súlyzó edzések közé mindenképp iktass be kardió típusú edzéseket (futás, aerobik).

-         Érdemes a súlyzós edzést megelőznie a kardió edzésnek, mert ez hatékonyabbnak bizonyul teljesítőképességedet illetően.

-         6 óra pihenés az egyes edzésrészek között – ez nagyon fontos!

Tasi Tibi

Go to top