Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Állítsd a feje tetejére edzésed!

Kemény gyakorlat, amely nem a kezdők sajátja – ezt már az első sorban fontos leszögeznünk a következő gyakorlat kapcsán, amely nagy erőbefektetést és látványos hatást ígér. Aki már gyakorol egy ideje valamilyen mozgásformát, annak érdemes kipróbálnia, egészen új helyzetből látja majd a világot – szó szerint.

A kézenállásban végzett fekvőtámasszal szó szerint a feje tetejére állíthatod világodat, miközben teljesen új színt adsz edzésednek, és egyébként önbizalmadnak is. Ugyanis az a tény, hogy egy ilyen gyakorlatot képes vagy egyáltalán kivitelezni, mutatja, hogy edzettségi szinted nagy, teherbírásod jobb, úgyis lehet mondani: szintet léptél.

Elsőként azt érdemes kipróbálnod, hogy vajon megy-e a kézenállás (és az abban való tartás)? Érdemes a normál fekvőtámasz helyzetből kiindulnod. Húzd a mellkasodhoz egyik lábad, tedd le a talajra, majd végy egy nagy lendületet, és a másik lábaddal lendítsd fel magad kézenállásba, törekedj arra, hogy a megtartás során inkább már karjaid erejét használd. Praktikus tanács, hogy a tenyered legyen vállaidnál nagyobb szélességben, fordítsd befelé tenyereid és legyenek ujjaid kicsit karmoló helyzetben. Lehet, hogy fura így leírva látni, de ezek a praktikák biztosítják majd stabilitásodat. Ez azonban még mindig „csak” a kiinduló helyzet.

fekvtkezen

Ha ez már stabilan megy, akkor jöhet a leeresztés. Hajlítsd be karjaidat, és ereszd le magad, de csak annyira, hogy még vissza tudd nyomni tested!

A következő lépés innen az lehet, hogy teszel a fejed alá egy kis szivacsot, párnát, ahová majd a fejed is leengeded. Később egyre vékonyabb fejalátéttel lehet fokozni a hatást.

Érdemes hassal a fal felé fordulnod és kezeidet minél közelebb raknod a fal síkjához, ez még inkább dolgoztatja vállaidat.

Tasi Tibi

Go to top