Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Igazi kombóedzés (nemcsak) futóknak!

Igen gyakran előfordul futóknál, szokták is javasolni nekik, hogy a futást kombinálják egy jó kis biciklis edzéssel, ám nem mindig megy a váltás olyan gyorsan, főleg, ha még egy kemény triatlon versenyre is készül a sportember. Van azonban néhány apró technika, inkább trükk, vagy tanács, ami segítséget jelent.

A futók általában kétféle taktikát választanak egy futó-kerékpáros edzéshez: vagy rövid biciklizés után nagyot futnak, vagy pedig hosszú kerékpározás után rövid, de gyors tempójú futást végeznek. Az edzés, netán versenyre való felkészülés során ez utóbbi, tehát a több kerékpár-kevesebb futás kombó az igazán hatásos – mondják a hozzáértők.

A kiválasztott táv vége felé érdemes alaposan megtekerned a bringát, ha pedig leszálltál, az első a nyújtás legyen: a csípőd, térded, a lábszárad, sarkad semmikképp ne hagyd ki!

futasbringa

Amennyiben átváltasz futásra, akkor lépkedj rövideket, majd fokozatos gyorsítással válts egyre gyorsabb futásra, ezzel szívednek segítesz, így ugyanis az jobban tud alkalmazkodni. Ne feledd: futásra már egy felpörgetett szívritmussal váltasz, ezért fontos az előbbieket tudatosítanod.

És még egy fontos dolog: a folyadék! Érdemes a kerékpárról-futásra váltás előtt ásványi sókban gazdag italt innod, praktikusan akkor, amikor még fenn ülsz a nyeregben, nem jó, ha teli gyomorral kezdesz futni, még akkor sem, ha az csak folyadék.

Tasi Tibi

Go to top