Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Páratlan gyakorlat szokatlan pózban!

Egyszerű kivitelezésű, páratlan gyakorlat, amelyet használhatsz a tricepszed, vállaid és hasizmaid edzésére. Ahány kultúra és mozgási rendszer, annyi neve van. A gyakorlat kiinduló helyzete a guggolótámasz, innen kell lassan áthelyezned egész testsúlyod a karjaidra, miközben könyökhajlítással közelíteni a fejed, a könyököd és a lábfejed a talaj felé, ezután pedig visszanyomni magad.

A jógában lólászana, vagyis ingapóz a neve, a szertornában pedig tuck planche-nak nevezik. Letámasztod két tenyered a talajra, a térdeidet behúzod a mellkashoz, a sarkad az ülőcsontokhoz, és megemeled a medencét annyira, hogy lábujjaid se érjenek le a talajra.

tplanche

Pár sorban ennyi a gyakorlat, de máris leszögezzük: elsőre nem fog sikerülni! Elképzelhető, hogy egy-két másodpercre meg tudsz emelkedni, ám a tapasztalat az, hogy rögtön vissza is esel.

Ám akár hiszed, akár nem, maga a gyakorlat kivitelezésébe vitt energia is fejleszt, hiszen mégiscsak a karjaidra viszel súlyt a lábujjaidról, ez az erőlködés pedig a mozgáskoordinációd mindenképpen javítja.

Kezdőként azonban van segítség, a gyakorlat ugyanis megkönnyíthető. Például úgy, ha a tenyered alá helyezel valamit, mondjuk könyvet, vagy valamilyen kisebb magasító tárgyat, a lényeg, hogy ne nagyon emelkedjen ki a talaj síkjából.

A tuck planche gyakorlat megkönnyíthető egy másik segédeszközzel, egy ún. fekvőtámasz-kerettel, ami olyan, mint egy fogantyú, ezzel tudsz támaszkodni a földön, ráadásul a csuklódat sem erőlteti meg.

Ha mindez segít, indulhat a gyakorlat, előbb csak pár másodpercig, majd kitűzheted magad elé az 1 perces kitartás célját!

Tasi Tibi

Go to top