Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Kapaszkodj, lélegezz és erősítsd egész törzsed!

Bár a statikus has gyakorlatairól szinte mindenkinek a plank jut eszébe, azért egy jó edző és persze a mi tarsolyunkban (is) van még muníció ezen a téren. Igazi haserősítő, sőt tulajdonképpen egész törzset megmozgató gyakorlatot tartogatunk a következő sorokban, amely kirobbanó formába hoz, és gyakorlottaknak még vért izzadni sem (nagyon) kell miatta, hiszen szabadban végezve gyorsabban múlik az idő és szinte észre sem veszed, hogy végzed.

A haserősítő gyakorlatok statikus változatával sokaknak az a baja, hogy bizony nagyon lassan múlik az az idő, ameddig ki kell tartani magát a gyakorlatot, ám miért ne lehetne ezt is feldobni a lábemelés egy módosított verziójával: az L-üléssel.

A gyakorlat „egyszerű”: L-betű szerűen tartod a tested, lábaid elemelkednek a földről és ebben a pozícióban maradnak, kezdetben mondjuk úgy 15 másodpercig. Na jó, azért annyira nem egyszerű, viszont igen erőteljes hatást kiváltó gyakorlat, amelyet a talajon is elvégezheted, de megfűszerezheted azzal, ha mondjuk egy korláton támaszkodsz.

lles

Az L-ülés nem a kezdők gyakorlata, ugyanis az egyenes és ferde hasizmokat, és a törzs izmait igen erőteljesen dolgoztatja meg. Az edzetteket is igencsak megterheli (főleg, ha egyre hosszabb ideig tartják ki), ugyanis az L-ülés során a teljes alsótest súlyát kell megemelni a törzsizmokkal, sőt megtartani a felsőtest izmaival. Emiatt az izommunkák sorába bekapcsolódnak a combok, a vállak és a ház izmai is.

Az L-ülés végzése közben érdemes erősen kapaszkodnod, ha például korláton végzed, és a könyököd mindig maradjon szorosan a tested mellett – ez fontos tanács! Figyelj az egyenletes légzésre és arra is, hogy szabályosan tartsd ki a pozíciót, vagyis ne az idővel foglalkozz. Légy feszes az L-ülés végzése közben, ez vonatkozik nemcsak a hasadra, hanem a törzsed és hátad izmaira is.

Egyébként az L-ülést érdemes könnyítve kezdeni, hogy szokd a gyakorlatot. Ennek legegyszerűbb módja, hogy hajlított térddel emeld fel a lábad a talajról kezdetben! A másik, hogy függésből való lábemeléseket végzel és csak ezek végén tartod ki a pozíciót. Jó gyakorlást!

Tasi Tibi

Go to top