Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

"Mocskos szájjal" az edzés is jobban megy!

Egészen megdöbbentő tanulmány (nevezzük így) látott napvilágot nemrégiben a káromkodás edzésre gyakorolt pozitív hatásáról. Nem vicc a történet, hiszen a tanulmányt egy pszichológiai társaság, a British Psychological Society kutatása alapján készítették el.

A káromkodás valamilyen düh, indulat kifejezése, az edzésre, pontosabban edzés közbeni teljesítményre gyakorolt hatásának tulajdonképpen ez az alapja. Ugyanis az indulat pszichés szinten nagyobb erőkifejtést hoz magával, ám – mint tudjuk – test és lélek nem választható el egymástól, vagyis a pszichés erőkifejtés a fizikai teljesítményre is hat, ami nagyobb erőkifejtésben, végeredményben pedig felturbózott teljesítményben nyilvánul meg.

mocskossz

A kutatás azt is kimutatta, hogy az anyázás a fogásra is pozitív hatással van, már amennyiben a keményebb fogást annak minősítjük.

Mindennek idegrendszeri okai vannak, ugyanis a káromkodás, szitkozódás a szimpatikus idegrendszerre, ezáltal pedig a fájdalom erőteljesebb tolerálására hat.

Érdekes, hogy a tanulmány nem mutatta ki a felspannolt idegállapot hatására várható pulzusszám, esetleg vérnyomás emelkedést. Egyelőre ennek okát nem tudják a kutatók.

Megfontolandó a fentiek beépítése az edzésbe, ám mi káromkodásra semmiképpen sem buzdítunk bicepszezés közben (sem).

Tasi Tibi

Go to top