Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Ez az eszköz a popsiformálás barátja

Ez az eszköz pedig nem más, mint a jó öreg guggolórúd. A hivatalos formája 20 kilót nyom, de kezdésnek megteszi egy bicepszgyakorlatoknál használt rúd is, ami 10 kg. A rúddal való guggolás a popsiformálás mellett egyensúlyérzéked is fejleszti, segítségével fejlesztheted stabilizáló izmaid.

A rúddal való guggolást széles, vagy vállszéles terpeszben is végezheted, lábaid nézzenek enyhén kifelé, a rudat pedig fogd meg vállszélességnél kicsit szélesebben, és tedd a trapéz izomra. Ereszkedj le addig, amíg a combod párhuzamos nem lesz a talajjal, és figyelj arra, hogy ne menjen előre a térded, inkább a feneked és csípőd ereszd hátrafelé! Pici szünet, majd vissza. Lefelé belégzés, felfelé kilégzés – ez is hozzátartozik a helyes kivitelezéshez!

A rúddal való guggolás a popsi mellett a comb összes izmára hat, de a mély hátizom, sőt a hasizmok is terhelést kapnak.

Guggolásrddal

A gyakorlat kivitelezésénél figyel sarkaidra, főleg, ha azok merevek. Használj inkább sarokemelőt, esetleg egy kisebb tárcsát! Figyelj a térdeidre is, feszítsd meg a combod, nehogy térdeid instabillá váljanak, és ide-oda mozogjanak! Ne dőlj nagyon előre – ez szintén fontos, de talán ennél is fontosabb a megfelelő cipő használata: ez legyen simatalpú, a légpárnás cipők ilyen edzésnél kifejezetten baleset veszélyesek lehetnek! Ja, és azt ugye mondani sem kell: ne feledkezz el az alapos bemelegítésről!

Tasi Tibi

Go to top