Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Az alvás fontossága!

Létfontosságú a sportoló számára a megfelelő, pihentető alvás. Amúgy egészségünk megőrzésének egyik kulcseleme, így az első mondat úgy hangzana helyesen, hogy mindenki számára létfontosságú. Mi azonban most arra vállalkozunk, hogy megmutassuk, miért fontos egy olyan számára (is), akinek mindennapi aktív életében helyet kap a sport.

 

 Az alvás többek között azért is létfontosságú, mert segíti a fehérjék előállítását, vagyis a fehérjeszintézist, ami az izmok épülésének alapja. Ráadásul mentálisan is feltölt, ami szintén szükséges bármilyen sporttevékenységhez. Fontos, hogy kényelmesen aludj legalább napi 8 órát. Aki komolyabban sportol, az a 8 órát akár meg is toldhatja egy kicsivel, ez hormonális okokból elengedhetetlen. Lefekvés előtt érdemes fehérjében dús táplálékot fogyasztani, mert hát az alvás egyik negatívuma az, hogy lebonthatja izmaid, ennek ellenszere a magas proteintartalmú ételek fogyasztása lefekvés előtt.
sleepee1212

Hogy mivel érheted el a minőségi alvást? Mit szólnál egy forró, levendulaolajos fürdőhöz és egy kis relaxációs zenéhez. Hetente egyszer-kétszer 1-3 dl vörös bor is belefér, na nem az útszéli koccintós, inkább valamilyen minőségi. Egy kevés édesség is jöhet, mondom kevés. Próbálj meg egyfajta „szertartást” kialakítani a lefekvés előtt (pl. tompítsd a fényeket)! Ne tévézz az ágyban, és ne szedj altatókat! Minden nap próbálj ugyanabban az időben lefeküdni!

Tasi Tibi

Go to top