Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

7 és 12 – told ebben a tartományban!

Izgalmas és látványos része a fekvenyomásos gyakorlatoknak a nagy súlyokkal való ismétlés, ami vitathatatlanul motiválóan hat, de nem biztos, hogy rögtön elsőre célravezető. A nagy súlyok intenzíven fejlesztik izmaid, de az elején ne erőlködj!

Méghozzá azért ne erőlködj, mert annak sérülés lesz a vége! Tény, hogy nagyon pezsdítő a tudat, hogy az első fekvenyomások idején nagy súlyokat is kibírsz nyomni, de azt mondják az edzők: ez felesleges, ráadásul az izomnövekedéshez a leginkább optimális ismétlésszám 7-12 között van sorozatonként, így ahelyett, hogy minél több súlyt pakolsz a rúdra, inkább azt tartsd szem előtt, hogy ezen a tartományon belül tudj mozogni, és így válaszd meg a megfelelő súlyokat! Vagyis: semmiképp ne csökkentsd az ismétlésszámot csak azért, hogy még nagyobb súlyt tudj felpakolni!

Sok kezdő testépítő tipikus hibája, hogy leengedéskor szinte, kis túlzással a mellkasára ejti a rudat, amivel szintén gátat vet optimális izomfejlődésének. Nem beszélve arról, hogy így simán összejöhet egy sérülés a bordáknál, vagy szakadás valamelyik izomnál. Érdemes a leengedéskor is lassan dolgozni, a mellizom így alaposabb terhelést kap, ráadásul nem tudsz majd kezdő lendületet venni, így a következő kinyomás is alaposan megdolgoztat majd!

Tasi Tibi

Go to top