Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Küzdj a stressz ellen sporttal, így elkerülheted a rákot! - sport - és életmódtanácsok Horváth József rákkutatótól

A daganatos megbetegedések nagy része a stresszből fakad, a stressz leküzdésének hatékony módja pedig a mindennapi, egészséges mértékkel megtervezett sport. Az egészségmegőrzés azonban csak az egyik kulcs, hiszen a sport kitartást, önfegyelmet, magabiztosságot ad – sorolja Horváth József rákkutató, aki a daganatterápiák új útjai mellett a „street-gym”-ről is beszélt a train4gain.hu-nak.

Milyen szerepet töltött be életed során a sport? Beszélj, kérlek a saját magad által kifejlesztett sportolási szokásodról!

Számomra a sport nem csak szimplán hobbi. Az egyike azon dolgoknak, amiben menedékre leltem, ahol kikapcsolhatom a világ zaját és megszűnik minden. Ilyenkor tudom levezetni a felgyülemlett rengeteg stresszt és feszültséget. 2006-ban kezdtem el edzeni. Kezdetben otthon a padláson. A 2 mestergerenda közé egy vascsövet szereltem be, és ezen kezdtem el húzódzkodni. Majd később az akkori osztálytársam apukájával csináltunk egy fekpadot is. Szereztem hozzá tárcsákat és egykezes súlyzókat, így kezdtem el kombinálni a szabad-súlyos edzést a kézi-súlyzós edzéssel, pedig akkoriban még hallani sem lehetett a „street-gym”, azaz a szabad-súlyos edzésről. Egy időre abbahagytam az edzést, mert baromira zavaró volt, hogy a sok szteroidokkal élő fiatal hihetetlen rövid időn belül többet ért el növekedésben, mint én, aki évekig dolgozott rajta. Persze ma már tudom, hogy ez semmit nem jelent, és a legtöbbjük teljesítményben messze alul marad mellettem. Azóta hobbi szinten elkezdtem bokszolni is és sikeresen integráltam a fentebb említett edzésekbe ezt is.

HJport

Mit adott Neked a sport?

Az edzés számomra rengeteg dolgot adott. Egyrészt sokkal egészségesebb, úgymond fittebb lettem, persze ezt magyaráznom sem kell. Viszont a sport sok mindenre megtanít, amit az emberek nagy része nem ért meg addig, amíg bele nem kóstol úgy igazán: kitartást, önfegyelmet, magabiztosságot, küzdeni akarási vágyat, céltudatosságot, és még hosszasan folytathatnám a listát. De talán a legfontosabb, hogy az ember kevésbé lesz stresszes. Azt hozzátenném, hogy pl. a daganatos megbetegedések nagy része bizony a stresszből fakad. Most hogyan edzel, és mit tanácsolsz annak, aki egészségesen, sérülésmentesen akar sportolni? Törekszem arra, hogy hetente 4-5 alkalommal elmenjek edzeni legalább egy órára. Véleményem szerint nem is szükséges több, mert hosszú távon nem egészséges. Sem az izületeknek, sem pedig a szívnek. Ezért is szoktam tudatosan 2 hét pihenőt hagyni egy 3 hónapos intenzív edzés után. Mindig próbálok törekedni arra, hogy az elvégzett gyakorlatok során kíméljem az izületeimet, és persze a szervezetemet. A legegyszerűbb mód a szabályos gyakorlatok kivitelezésére egy edzőpartner, ha ez nem lehetséges, akkor nyugodtan tükörbe állva végezzük el a gyakorlatokat, esetleg egy edző segítségét is kérhetjük.

A sport az életmódnak csak az egyik része. Kutatóként mit javasolsz, hogyan éljünk egészségtudatosan, mi a Te recepted?

Nem létezik jó recept. Minden szervezet más és más. Pontosan ezért kell mindenkinek egyénileg kitapasztalni, hogy számára mi a helyes életmód. Jómagam is így tapasztaltam ki hosszas évek során. Természetesen törekedni kell arra, hogy a rohanó életünkben mindig szánjunk egy kis időt magunkra, illetve lehetőleg kerüljük a szintetikus dolgokkal teli táplálékokat és folyadékokat.

HJedz1

Rákkutatással foglalkozol, mi mindent takar mindez? Mi lehet a kutatásod gyakorlati haszna, alkalmazása a mindennapi gyógyászatban?

Jelen pillanatban a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetében, valamint a Debreceni Egyetem Biotechnológiai és Mikrobiológiai Intézetében alkalmaznak, mint kutató molekuláris genetikus. Gyógyszerfejlesztéssel és rákterápiás fejlesztésekkel foglalkozom, melynek magja a bioszimmiláris fehérjefejlesztéseken alapszik. Ezen kutatásokkal akár egy-egy terápia hatékonyságát is meg lehet növelni, vagy éppen létrehozni egy kombinációs terápiát, amelyre mondjuk már egy rosszindulatú daganat sokkal jobban fog reagálni.Ez persze rengeteg kísérletes munkát jelent (napi 8-10 óra). Mindemellett elkezdtem foglalkozni a CBD-vel (Kannabidiol) is. A kannabisz növényből kivont, nem pszichoaktív hatású vegyület bizony képes számos betegséget és tünetet kezelni, de számomra a legfontosabb az, hogy képes a különböző rákterápiák (kemo, sugár, biológiai, stb.) mellékhatásait, tüneteit csökkenteni, illetve a daganatos betegek életminőségén javítani. Ez kulcsfontosságú a daganattal szembeni küzdelemben.

HJkut

Járod az országot. Hová viszed el személyes példádat, és mit mondasz a roma és nem roma hallgatóságnak?

Próbálok minél több helyre eljutni az ország legkülönbözőbb pontjain. Mostanában viszont annyira leterhel a kutatómunkám, illetve a CBD-vel való foglalkozás, hogy sajnos már csak 1-2 havonta tudok egy-egy ilyen előadást megtartani. Próbálom a fiataloknak megmutatni és átadni a saját példámon keresztül, hogy igazából Istennel és tiszta hittel mindent el lehet érni.

HJedz2

Mik a terveid sportban, kutatásban, életben?

A sportolás már az életem szerves része, így evidens, hogy szeretném folytatni, ameddig csak tudom. Úgy érzem, hogy a Debreceni Egyetemen most már megtaláltam a helyem, szeretnék még itt tevékenykedni kutatóként, ameddig csak lehet. A magánéletben már csak a családalapítás, ami még hátra van.

Tasi Tibi

Go to top