Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Ismerd meg az amerikai foci világát! – ebben segít Heitz Attila, a Debrecen Gladiators vezéregyénisége, válogatott faljátékos

„Az akareterő mintapéldája”, „vezéregyéniség”, nehézatléta alkatú, intelligens fiatalember – a csapata által ráragasztott jelzők és saját benyomásom alapján jellemezhető így Heitz „Mamut” Attila, aki él-hal az amerikai és a magyar amerikai foci különleges világáért. Jó volt hallani tőle, hogy egy újabb olyan sport honosodott meg Magyarországon, ami célt, sőt akár életcélt is ad a fiataloknak, akik értelmesen tölthetik szabadidejüket, ráadásul sikereket érnek el. Ismerd meg ezt a világot!

Mi a különbség az Egyesült Államokban játszott amerikai foci és a nálunk játszott között?

Az Amerikában játszott amerikai futball alapjában véve szerintem sokkal gyorsabb, nagyobb a tempója és sokkal több játékvariációt játszanak, míg egy magyar játékrendszer 20-30 játékra épül a csapatoknál, az NFL csapatok több száz játékot használnak. Magyarországon az egyetemi szabályrendszer szerint játszunk, ami szintén eltér az NFL-től (National Football League, a legnagyobb amerikaifutball-szövetség az USA-ban, ők rendezik a Super Bowl-t – a szerk.). Itthon még nem tartunk ott abban sem, hogy valaki ezt profi szinten tudja űzni, vagyis, hogy csak a játékból megéljen, igaz pár import játékos már kap anyagi-, lakhatási-, étkezési támogatást a HFL (Hungarian Football League, Magyar Amerikaifutball Bajnokság – a szerk.) csapatoktól, ez a divízió I-ben és II-ben még nem nagyon jellemző, bár már ott is előfordul.

HA portre

Hol tart most ez a sport Magyarországon? A kérdés már csak azért is aktuális, mert nemrég volt a Super Bowl, amiből leszűrhető, hogy milyen az érdeklődés.

Úgy érzem, széles látókörűen mozgok az amerikai futball terén, véleményem szerint igen nagy az érdeklődés, és ez egyre növekszik. Én Debrecenben néztem az NFL döntőt, sokan jöttek el az általunk szervezett eseményre, a Red and White-ba, teltház volt, 100 fő fölötti érdeklődéssel. Ha pedig visszagondolok a magyar válogatott meccsre, ott például 4800-an voltunk a fővárosi MTK Stadionban. Abban az időben éppen egy Honvéd-Ferencváros NB I-es focimeccs ment, ahol 4400-an voltak, így érdekes, hogy megugrottuk nézőszámban egy NB1-es rangadó szintjét. Jól látszik, hogy kíváncsiak az emberek az amerikai focira, most már azt is tudjuk, hogyan lehet ezt eladható formába csomagolni az embereknek. 2018 októberében a Magyar Amerikai Foci Szövetség által szervezett Three Nations Cup kerül megrendezésre a Hidegkuti Nándor Stadionban, Csehország, Szlovákia és Magyarország részvételével. A kupa során körmérkőzéseket fog játszani a 3 válogatott egymással, amelyek igazi csemegének ígérkeznek.

HA csapat

Amúgy a Super Bowl-on kinek szurkoltál?

Én inkább azt mondtam, hogy legyen egy irgalmatlanul jó meccs és sok-sok pont, ez bejött, így nekem tetszettek a történtek. Green Bay (Green Bay Packers –a szerk.) szurkolóként, amikor irányítónak Aaron Rodgers-nek eltört a kulcs-csontja, azt mondtam, hogy számomra vége a szezonnak és innentől azt reméltem, hogy a vége hősköltemény legyen. Ha döntőn a hatodik gyűrűjét is megszerzi Tom Brady a New England játékosa, az is tetszett volna, de szerintem így még többen elégedettek voltak azzal, ami történt a meccsen (52. Super Bowl: Philadelphia Eagles-New England Patriots 41-33).

Beszéljünk Rólad. Hogyan kerültél közel az amerikai focihoz? Mi fogott meg benne?

Nagyon sokáig megye III-as szinten futballoztam Nyírábrányban, ahol kapusként játszottam. Utána átnyargaltam a testépítésre, de végig hiányzott a csapat. Volt egy nagyon jó edzőm, a testépítő Szabó Lajos, aki azóta már kiköltözött az USA-ba, New Yorkban valósítja meg a saját álmát. Ő nagyon jól megtanított engem a sport szellemiségére, az elhivatottságra, jól leraktuk az alapokat. A versenyszerű testépítés nem adta azt, amit szerettem volna, így azzal felhagytam és már csak hobbi szinten, de kőkeményen edzettem tovább. A Facebookon láttam a Debrecen Gladiators try-out-ját, ekkor döntöttem, hogy újra megpróbálom. Azért mondom, hogy újra, mert 20 éves koromban volt már próbálkozásom egy pesti csapattal, de akkor még nem nagyon fogott meg a dolog. 28-29 évesen már sokkal könnyebben ment az elköteleződés. Elmentem a try-out-ra, ahol az erő számok jól sikerültek, és mondták az edzők, hogy szívesen látnának a csapatban, kellenek a nagyfiúk. Akkoriban a versenysúlyom 110 kg fölött volt, így először defense (védekező) falként próbálkoztam. Az első meccsemen sikerült is egy vállsérülést összeszednem egy szerencsétlen földre érkezés során, így annak a szezonnak vége is szakadt. Rákövetkező nyáron tanultam meg az offense (támadó) fal lét alapjait Szűcs Botond vezetőedzőm hathatós támogatásával, visszatérésem után már, mint támadófal szerepeltem.

Ha már beszéltél a fizikumról, mind ilyen – ahogy Te fogalmaztál – „nagyfiúnak” kell lenni?

Nekem nagyon jó alapot adott a sporthoz a testépítés, azonnal hatékonyan be tudtam kapcsolódni a csapat játékába. De, hogy kérdésedre válaszoljak: nem, nem fontos nagynak lenni. 70-80 kilósan is lehet játszani, ugyanis az atletikusabb alkatú srácok vagy elkapók lesznek, vagy olyan védekező típusú játékosok, akik épp őket próbálják megzavarni. Náluk a sprint, az irányváltás, az agilitás jól kihasználható ebben a sportban, és ez nagyon-nagyon fontos. Aki közelebb van az irányítóhoz, azok a „nagy fiúk”, hiszen mint támadó fal, ott az a cél, hogy, akik mögöttünk vannak, azokat megvédjük, míg az előttünk állóknak az a lényeg, hogy az irányítót, vagy a futót leszerelje, ehhez elengedhetetlen a kiemelkedő fizikalitás. De alapjában véve mindenki megtalálhatja a maga helyét a pályán.

HA tarssal

Beszéljünk a posztodról. Mi a feladatod?

Támadófalnak lenni – sokan mondják – kiváltság. Én is így gondolom, mert ez az a poszt, amelynél nem mérhető igazán számokkal a teljesítmény. Egy irányítónál, a passzolt yardok lemérhetők, ugyanígy a futóknál a futottak, elkapóknál az elkapott yardok stb. A támadófal a szíve, a lelke és a motorja a csapatnak. Ha a támadófalak jól tudnak a futók előtt takarítani, és tudnak utakat nyitni, akkor eredményes a futójáték. Ha pedig eredményes futójátékunk van, akkor az irányítónak könnyebb passzolni. Meg kell tudni védeni az irányítót is, azért, hogy ő zavartalanul tudjon passzolni, ne üssék meg dobás közben. A támadófal 5 emberből áll a center, a középső ember, ő adja fel a labdát a mögötte álló irányítónak. A center mellett álló 2-2 játékos a passzjátékok során tényleg egy zsebet formál, ahonnan ideális esetben zavartalanul passzolhat az irányító. A támadófal, a feladáson kívül, hozzá sem ér a labdához, de ha mi nem vagyunk ott, és nem tesszük a dolgunkat, akkor semmi nincs.

Ebből adódik a kérdésem, hogy a Te posztodon számít inkább az erő, a fizikum és kevésbé a gyorsaság?

Pont erről beszéltünk a válogatott edzőtáborban, hogy az offense falban szereplő játékosoknak egy nagyobb súllyal rendelkező atlétaként kell funkcionálniuk. Vagyis irgalmatlanul robbanékonynak és nagyon gyorsnak kell lennünk. Olyan gyorsasággal kell hátrafelé mozogni, egy passz védekezésnél, ahogy a szemben lévő védő játékos jön. Ez egyáltalán nem egyszerű. Egyenes háttal, majdhogynem guggolva, kell erőt kifejteni, és eltolni vagy levédekezni azt, aki előttünk van. Ha jól csináljuk, akkor úgy mozgunk, mint az ezüsthátú gorillák. Ez egy nagyon összetett mozgásforma, és a legnagyobb felelősségű poszt is, hiszen, ha mi nem csináljuk jól a dolgunkat, mások látják a kárát.

Hogyan kell edzeni rá?

Most szezonon kívül a nagysúlyos edzések igen fontosak, hiszen fel kell tudni építeni a megfelelő fizikumot. A teljes test edzésén kívül még jobban meg kell dolgoztatnunk a csípőt, a mély hátizmokat, a combot, a farizmokat. Meg is kell tanulni robbanékonyan használni ezeket. A helyes kézhasználat szintén elengedhetetlen. Emellett kardiósan is bírni kell, és közben vigyázni kell, hogy tartsuk a megfelelő tömeget, tehát összetett dolog ez. A pályás edzéseken kívül heti 4 konditeremi edzést végzek, emellett elég sűrűn felülök a szobabiciklire is 30-40 percre, hogy tüdővel is bírjam. De, ahogy elkezdődik a szezon, átalakul az edzésterv.

Kopnak az ízületeid rendesen?

Igen, az izmok mellett az ízületek is részt vesznek a munkában és igen erőteljesen, vagyis nagyon jól meg kell tervezni, hogy milyen étrendi kiegészítőket használok. Azt tudom, hogy nem elegendő egy átlagember táplálék kiegészítője, rengeteg ásványi anyagra, vitaminra, kenőanyagra van szükségem, a fokozott igénybevétel miatt. Nagyon fontos az ízületek viszkozitása és a porcok védelme. A táplálék kiegészítők bevitele fokozatosan kell, hogy történjen, állandóan biztosítva a megfelelő ellátását a szervezetnek. Nagyobb mennyiségű ételt is kell elfogyasztanunk a nagy energiaigény miatt, de figyelni kell arra, hogy többször keveset és olyan dolgokat együnk, amik könnyen emészthetők. Lényeges, hogy emésztés ne vonja el az energiát a regenerációtól. Szerencsére az izomzat megvéd a sérülések nagy részétől. Ami igazán kopó „alkatrészünk” az a térd és a boka, utóbbi az erőhatás, míg a térd a nagy súly miatt, amit cipelünk és megmozgatunk.

HA meccsen

Mit lehet tudni jelenlegi csapatodról?

A Debrecen Gladiators egy folyamatosan fejlődésben lévő csapat. Szeretnénk tanítani a srácokat, miközben a tanítók is tanulnak, ez hosszútávú folyamat. Ebből építkezünk, aminek meg is látszik az eredménye, hiszen a junior szezonunk az U17-esekkel már két éve aranyérmes. A junior mezőny is folyamatosan erősödik, a résztvevő csapatok száma egy szezon alatt megduplázódott, de így is dominálunk. A felnőtt szezonunk tavaly nem úgy alakult, ahogy gondoltuk. Volt egy-két olyan hiányzó játékos, akiket nem sikerült pótolni és nyomás alatt voltunk, hiszen a 2 évvel ezelőtti divízió I-es ezüstérem után, mindenki minket akart megverni. Ebben az évben próbálunk visszatérni az alapokhoz, és próbáljuk beépíteni a juniorokat a felnőtt csapatba. Erre azért van szükség, mert ebben az évben is volt játékosmozgás a csapatnál, többen engedtek a HFL csábításnak, és lehagyták a csapatot. Szerencsére számos visszatérőnk is van, így ha mindenkit nem is, de részben sikerült pótolni a távozókat. A jövőnk viszont igen derűsnek tűnik elnézve azt a 16-17-18 éves gárdát, akikkel minden héten szorgalmasan edzünk. Úgy gondolom, ők félelmetes fegyverei lesznek a csapatnak, néhányan már most is azok, szóval reszkessen az ellenfél. Sokan vannak közülük, akik csalódtak más sportban, és itt megtalálták, amit keresnek, pozitív értelemben húzzák egymást, szellemileg és mentálisan is ott vannak. Egy igazi vezér is bontogatja a szárnyait nálunk, aki a tavalyi U17-es szezon legértékesebb játékosa lett.

Visszatérve Rád: hány éves vagy és szerinted meddig tudod űzni ezt a sportot?

32 éves leszek a nyáron, 28-29 évesen kezdtem. Ha abból indulok ki, hogy Herke Zsombor barátom, az Eger Heroes vezetője, a válogatott egyik centere, milyen múlttal rendelkezik és most is válogatott szinten képes hétről hétre teljesíteni, akkor nekem is - remélem - kinéz még egy jó évtized a pályán. A sportot és a Gladiatorst elhagyni sosem szeretném, az aktív pályafutás végén, mint edző szeretnék foglalkozni a pufikkal itt Debrecenben.

Tasi Tibi

Go to top