Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Indulj el új utakon az egészséges életmód felé! – a hogyanokat elmondja Katus Attila

Dönts jól, változtass (eddigi egészségtelen, mozgásszegény) életeden, keress hozzá barátokat, és mindjárt könnyebben megy – tanácsolja Katus Attila világ- és Európa–bajnok sportaerobik versenyző. Attilát annak kapcsán kérdeztük, mit tegyen az, aki talán újévi fogadalom gyanánt eldöntötte: változtat eddigi életmódján, és mostantól többet sportol, egészségesen étkezik, vagyis ezentúl, ahogy a klasszikus bölcselet is mondja: „egészséges, szenvedésmentes, boldog és örömteli” életet él majd!

Akinek újévi fogadalma az életmódváltás, az hogyan kezdjen bele? Mi legyen az új szemlélet, új cél?

Először is gratulálok, ha valakiben egy ilyen döntés megszületett, mert ez az élet minden területére ki fog hatni: a magánéletre, a munkára, a közérzetre, a boldogságérzetre, az önbizalomra és az élettel való megelégedettségre. Tehát ez egy nagyon jó befektetés, és még akkor is megéri, ha időt, energiát igényel, mert megtérül.

A hogyanra a válaszom, hogy jól fel kell mérni, milyen állapotban vagyunk, talán ez a legfontosabb. Vagyis nem kell egyből csúcsdöntésre készülni, ne legyünk túl szigorúak magunkhoz, hanem alakítsunk ki egy jó alapot a mozgás frontján, amelyben legyen erősítés, kardio és nyújtás. Ha eddig nem sportoltunk, akkor kezdjünk egy laza 10 perces, vagy félórás sétával, hiszen ezzel már többet tettünk, mint eddig. Erősítés esetén használjunk kisebb súlyokat, kisebb ellenállást, így mozgassuk át testünket, ha mondjuk eddig szinte semmit nem sportoltunk. Ezután jöhet a nyújtás.

Ha esetleg tudásbeli problémáink vannak, vagyis nem tudjuk, hogyan kell az előbb említetteket véghezvinni, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulnunk, aki akár egy alkalommal, egy konzultációs edzés során hasznos tanáccsal lát el bennünket. Tehát ami nagyon fontos: inkább kevesebbet várjunk magunktól, de mozogjunk úgy és annyit, amit rendszeresen teljesíteni tudunk! Menet közben majd megjön az étvágy is, előbb-utóbb rájövünk, például egy-egy gyakorlatnál, hogy többet bírunk, képesek vagyunk nagyobb súllyal is csinálni. Ha viszont nem tartjuk be, annak gyulladás, sérülés lehet a vége, és mindez kedvünket szegheti. Türelem kell hozzá!

Mindebben segíthet egy olyan társaság, aki hasonló gondolatokkal és elhatározásokkal vág neki az új évnek, csatlakozzunk hozzájuk, mert ők motiválni tudnak. Társasággal mindig könnyebb, mint egyedül, bizonyítja ezt az én KatusAktív-os csapatom is, ahol mindig van humor és nevetés, szervezünk külön programokat is, amelyek tovább erősítik a csapat összetartását. Erről szól az egész-ség is maga, ezért is neveztem el programomat KatusAktívnak, mert az aktivitás mindig jobb, mint a passzivitás.

Katus1

Hogyan váltsunk étrendet? Mit együnk ezentúl, és mit ne?

Itt sem jó a drasztikus váltás, mert nem fogjuk tudni tartani hosszú időn keresztül. Inkább alapszabályokat kellene beiktatni. Például: reggel-délben-este kenyér helyett csak reggel eszem kenyeret. Vagy: eddig 3 szeletet ettem, ezentúl legyen két szelet. Együnk kevesebbet és ritkábban a hagyományos köretekből, tehát a tésztából, gabonafélékből, és vásároljunk alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszereket. Ezzel párhuzamosan növeljük zöldség- gyümölcs bevitelünket, és annak gyakoriságát. Ha ebbe az irányba el tudunk mozdulni, az nagyon nagy lépés. Ha emellé még megpróbálunk egy kicsit több folyadékot bevinni, akkor szintén nagyot lépünk előre. Ezt akár úgyis kivitelezhetjük, hogy egy palack vízen bejelöljük, mennyit kell meginnunk délig, és mennyit utána. Szintén fontos lehet a vitaminbevitel, itt főleg a D-vitamint, kalcium-magnéziumot, Omega3-at, esetleg valamilyen multivitamint említenék. Ezek is erősítenek és segítik táplálkozásunkat. Alapszabály lehet a rendszeresebb táplálkozás, amikor azt mondom, hogy eddig nem reggeliztem, ezentúl viszont fogok, vagy ha nem, legalább csomagolok magamnak. Tehát érdemes megtervezni a napi étkezést.

Hogyan kerüljük el, hogy újévi életmódváltási fogadalmunk ne csak egy fellángolás legyen?

Mindez akkor lehet sikeres, ha szeretni tudjuk. Vagyis ha túl sokat várunk el magunktól, ebből pedig kényelmetlenségünk támad, akkor csökken a siker esélye. Próbáljuk meg ne a lemondások oldaláról megközelíteni életmódváltásunkat, fogjuk fel bulinak az egészet, ezért is fontos ehhez társakat találni, mint említettem. Ha például oda tudunk figyelni arra, hogy többet aludjunk, akkor kipihentebben ébredhetünk, nagyobb kedvünk lesz sportolni és egészségesebben eszünk. Mindezt tudományos kutatások is bizonyítják, hogy aki többet alszik, egészségesebben eszik és jobb közérzettel, nagyobb teljesítményre képes és van kedve mozogni, pozitív a szemlélete. Ha több folyadék van bennünk, jobban alszunk, ha jobban alszunk, szívesebben sportolunk, ha szívesen sportolunk, akkor többet fogunk mozogni, ez mind-mind húz minket előre, és mindebből az is látszik, hogy minden mindennel összefügg. Nem biztos, hogy ezeket mind januárban kell meglépnünk, tehát ebben is tartsuk be a fokozatosságot. Legyen a januári feladat, mondjuk az, hogy figyeljünk oda a folyadékbevitelre és az alvásra. Ezután jöhet a mozgás és a többi, tehát nem kell egyből az élet minden területét gyökeresen megváltoztatnunk, nem hajt a tatár. Akár le is írhatjuk egy naplóba, mit várunk el magunktól januárban, februárban és így tovább.

Katusfo

 

Mik az idei terveid? Járod még az országot előadásaiddal, amióta utoljára beszélgettünk?

Igen, rengeteg fellépésem van, előadásokat tartok, nemrég voltam például Debrecenben egy nagyrendezvényen, a FőnixFitt-en. Már most látom, hogy idén is sok dolgom lesz, sorban jönnek a felkérések. Emellett tovább foglalkozom a saját ruházatommal, saját élelmiszereim körüli dolgokkal, amik már évek óta futnak. Alapanyagokat is adunk például különböző pizzériáknak, pékségeknek, cukrászdáknak országszerte. Most épp egy táplálkozással és a KatusAktív program bemutatásával kapcsolatos könyvön dolgozok, amit szeretnék tavasszal kiadni. Ha ez nem jönne össze, akkor pedig ősszel. Mostanában ez köt le, és természetesen sokat sportolok, hogy formában legyek és persze hitelesen tudjam átadni másoknak a tudásomat. Volt egy éve egy térdműtétem, abból felgyógyultam, így most tudok magammal is törődni és sportolni. Lassan 45 leszek, és azt érzem, hogy a sport segítségével tudok dacolni a korral. Ezt is javaslom a korombelieknek, hogy, ha a maradék 30-40 évet egészségesen szeretnék leélni, akkor nincs más megoldás, mint az egészséges életmód és a mozgás.

Milyen módon tud elérni az, aki segítségedet kéri az életmódváltás frontján?

Tovább fut a KatusAktív program, ahol elsősorban a Budapest környékieket segítem, ők tudnak hozzám járni. Ezek személyi edzések, aerobik órák, különböző programok, amit nagyon nagy szertettel csinálok, egy jó kis összetartó társaság van körülöttem.

Katus2

Tasi Tibi

Go to top