Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Higgy magadban! – ezt üzeni Elek Nikoletta fitneszbajnok és edző

Rengeteg verseny, sok jó helyezés, fantasztikus hangulat. Ilyen a fitnesz világa. Elek Nikoletta pedig azt vallja, hogy igenis érdemes kipróbálni ezt a sportot, mert akadály nem létezik, eddigi élete és pályafutása is ezt bizonyítja. Hiszen nem mondható átlagembernek az, aki az edzések, versenyek és munka mellet még egy „laza kis” államvizsgát is bevállal, és mindezt mosolyogva.

Olvasom, hogy rendkívül erős mezőnyökben méreted meg magad. Milyen versenyeken vettél részt az utóbbi időszakban?

Persze, hiszen úgy jó versenyezni, ha erős a mezőny! ☺ Idén ősszel 5 versenyen vettem részt 4 hét alatt. Október 14-én kezdtem a Fitparádén, majd az azt követő hétvégén Mosonmagyaróvárra utaztam az Óvár GP-re. Következő hétvégén dupláztam, szombaton Budapesten a Bodysporton, vasárnap Hódmezővásárhelyen a WBPF által szervezett Kriko kupán indultam és november elején ismét Pestre utaztam a Superbodyra.

Hogyan sikerült a Bodysport Kupa? Talán ez volt az egyik legutóbbi megmérettetésed.

A legutóbbi versenyem a Superbody volt, ezen most vettem először részt, ahol 6. lettem. Őszintén szólva, most ősszel nem akartam menni a Bodysportra. Ezelőtt már háromszor mérettettem meg ezen a versenyen és mindig 4. lettem, úgyhogy nem voltak jó sikerélményeim vele kapcsolatban. Itt is igazán erős mezőny jön össze minden évben. De közben jött egy lehetőségem. Mivel nyíregyházi vagyok, sokat kell ingáznom egy-egy versenyre. Egy kedves barátom felajánlotta, hogy a verseny után maradjak Pesten szombat estére és másnap onnan elvisz Óvárra, mivel ő is megy a versenyre, közben pedig rábeszélt a Bodysportra. Na, gondoltam veszítenivalóm nincs és beneveztem. Egy nagy bulinak fogtam fel most ezt a versenyt, ami szerintem látszott is, mert most először nem voltam feszült a Bodysport színpadon. Így utólag örülök neki, hogy rábeszéltek, hiszen életem első abszolút bajnoki címét szerezhettem meg itt!

EHfo

Rendszeresen veszel részt WBPF versenyeken, mit lehet tudni ezekről?

A WBPF versenyek mindig magas színvonalúak, eddig mindegyik pozitív csalódás volt részemről. Náluk nincsen kivételezés, a női versenyzőknél fontos a természetesség, a nőiesség, minden versenyen jó a hangulat, korrekt a pontozás, és nem mellékesen a díjazás is. A WBPF Hungary főtitkára, Buranits Ildikó és párja mindig szívvel lélekkel ott vannak, segítőkészek, drukkolnak a versenyzőiknek és szívükön viselik a sorsukat. Ahogy egyszer Ildikó mondta, ő jobban izgul, mint a versenyzők. ☺ Szeretem a versenyeiket és remélem egyszer már világbajnokuk is lehetek!

Itt milyen eredményeid vannak?

Elég sok versenyükön részt vettem már és szerencsére eredményesen. Legelső bajnoki címem náluk szereztem meg Bécsben, ahonnan az óta már újabb első hellyel tértem haza és egy junior másodikkal. WBPF Magyar kupán is lettem első junior kategóriában, felnőttben második. Idén májusban Tenerfién megrendezett EB-n lettem junior Európa bajnokuk, most októberben pedig a nemzeti bajnokságukon abszolút bikini győztes. A Fitparádén szintén junior győztes, az újonnan megrendezett Semi Pro kategóriában pedig 2. lettem.

EH2

Kiléptél a nemzetközi porondra is (pl.Bécs). Milyen volt?

Fantasztikus. Teljesen más a helyszín, nem a megszokott sportcsarnokban vagy „művházban” felépített színpadon van a verseny, hanem egy hatalmas bevásárló központ legforgalmasabb részén. Rengeteg a néző, jó a hangulat, a vásárlók jönnek-mennek, és fotózkodnak a versenyzőkkel.

Mi ragadott meg a fitneszben, mióta űzöd?

Apukám járt edzeni, egyszer elvitt magával és megtetszett. Majd az aktív egyetemi évek alatt mikor Debrecenben éltem és ott is edzettem, jelenlegi edzőm Balogh Antika látta meg bennem rögtön az első alkalommal, hogy én fitnesz bajnok leszek. ☺ Ennek kb. 3 éve. 2014-ben készültünk fel az első versenyre, hogy kipróbáljam magam és jött az újabb és újabb szezon. Azóta is ő segíti a felkészüléseimet.

EH3

Verseny ide vagy, oda még egy szakdolgozat is belefért.  Mit tanulsz? Mi leszel, ha nagy leszel?

Bizony bele! Ezen én is meglepődtem, hogy napi 2 edzés és munka mellett még erre is volt agyi kapacitásom. Még nem végeztem, egy-két versenyre azért nem jutottam már el novemberben, mert úgy döntöttem, hogy egy államvizsgát is bevállalok még decemberre. A Debreceni Egyetemen vagyok élelmiszermérnök hallgató. Még nem tudom, hogy ezzel fogok-e foglalkozni a közeljövőben, mert jelenleg még az edzői pályán szeretnék maradni.

Mit tanácsolsz annak, aki most határozta el, hogy belevág a fitneszbe és versenyszinten foglalkozik vele?

Saját tapasztalatokból kiindulva azt, hogy mindig higgy magadban! Érdemes kipróbálni ezt a sportot már csak azért is, hogy lásd, hol vannak a határaid. Tűzz ki célokat, mert nincs az az akadály, amit ne tudnál legyőzni. Nagyon ott kell lenni szellemileg, úgyhogy a legfontosabb a pozitív hozzáállás! Nekem a legtöbbet a vizualizálás segített és az, hogy visszanéztem fotókon, mennyit is fejlődtem.

EH5

Milyen az életmódod (étkezés stb.)? Hogy néz ki egy napod? Kivel és milyen körülmények között, hol edzel?

Jelenleg a nyíregyházi Cutler Gymben edzek. Néha párommal, néha edzőtársammal edzek, mikor hogy sikerül össze hozni. Mostanában nem túl eseménydúsak a napjaim, hirtelen a sok edzést és edzés tartást az egész napos tanulás váltotta fel. Sajnos edzeni és a vendégeimhez nem igazán gyakran jutok el, de ettől függetlenül az étkezésre oda figyelek, bár néha-néha ezt azt megeszek. Ha lement az államvizsga már alig várom, hogy visszatérhessek a heti 4-5 edzéshez, és a napi 6-7 étkezéshez! Általában az étkezésem a szokásos csirke, rizs, zabkása kombókból áll, de szeretek alternatívákat kitalálni a változatosság kedvéért, hogy pl. egy átlagos hétköznapi ételt, vagy sütit diétásan elkészítek.

Mik a következő időszak tervei?

Mostanában tanulással telnek a napjaim, de amint ennek vége vissza térek az edzőterembe teljes egészében ☺ Verseny időszak most valószínűleg nem lesz, alapozni fogok tavasszal a jövő őszi szezonra.

EH6

Tasi Tibi

Go to top