Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Feljövőben a sárkányhajózás Magyarországon – bebizonyítják a Dunai Sárkányok

Négy arany-, hat ezüst- és hét bronzérem született a Franciaországban lebonyolított sárkányhajós világversenyen: Divonne-Les-Bains-ban együtt rendezték meg a 17. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokságot és a 13. IDBF Ifjúsági Világbajnokságot. Az eredmények igencsak biztatóak a jövő évi hazai rendezésű sárkányhajós klub legénység világbajnokság előtt. Az Eb-n Magyarországot öt klub képviselte: a Kőrös Dragon SE, a Dragon Steel, a Dunai Sárkányok Vác, a Fekete Gyöngy és a Dragonmasters. A világbajnokságon a magyar ifjúsági válogatottak ültek hajóba. A train4gain.hu olvasóit a Dunai Sárkányok Vác csapatának sajtóreferense, Selymes Nóra ismerteti meg a sárkányhajózás rejtelmeivel.

- Mit kell tudni az egyesületről? Milyen múltra tekint vissza?

- Egyesületünk, a Dunai Sárkányok Vác immár 12 éves múltra tekint vissza. Az egyesület jogelődjét „Sárkányhajós és Természetjáró Egyesület Sződliget” néven alapította néhány lelkes amatőr 2005-ben. Az ötlet Szabó Miklóstól, egyesületünk elnökétől származik, aki 2003-ban egy kajak-kenu versenyen meglátta a sárkányhajót, és ahogy mondani szokás, meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Akkoriban még nem volt egyszerű beszerezni ilyen hajókat, ezért erre csak két évvel később került sor. A kezdeti nehézségek után az egyesület fejlődésnek indult, és ez a fejlődés indokolta, hogy 2009-ben nevet váltottunk, és áttettük a székhelyünket Vácra. Azóta is itt működünk. Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy mi honosítottuk meg a sárkányhajózást a Dunakanyarban. Később több településen is alakult egyesület vagy szakosztály.

 

DScsapat

- Mit érdemes tudni a sárkányhajózásról? Hogyan látjátok a sportág helyzetét Magyarországon? Mennyire ismerik az emberek szerintetek a sárkányhajózást?

- A sárkányhajózás Magyarországon az elmúlt húsz évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Amikor mi elkezdtük, akkor 6-7 hajó volt az országban, és kb. ugyanennyi egyesület, szakosztály. Mára szerény becslések alapján is jóval 100 felett van a hajók száma, és rengeteg egyesületben lehet sárkányhajózni. A sportág maga egyébként kínai eredetű, több, mint kétezer éves múltra tekint vissza. Ázsiában hatalmas kultusza van. Egy-egy nagyobb versenyen, vagy fesztiválon annyi résztvevő van, mint az olimpián!

- Milyen eredményeitek vannak?

- Nagyon mozgalmas és eseménydús szezonon vagyunk túl, melynek a fő versenye a franciaországi klubcsapat EB és ifjúsági VB volt, ahol a csapatunk szinte minden kategóriában szerzett érmeket, és az ifjúsági válogatottban rajthoz álló 8 utánpótlás korú versenyzők is jól szerepelt. (A magyar csapatok eredményeiről a www.sarkanyhajozas.hu oldalon és a cikk végén lehet tájékozódni.) Büszkén mondhatjuk el, hogy az érem-palettánk teljes! A sárkányhajózásban nemzetközi és klubcsapat világbajnokságokat és Európa Bajnokságokat is tartanak. Mindkét kategóriában álltunk már a dobogó mindhárom fokán. Több ízben megnyertük a Sárkányhajó Magyar Bajnokság pontversenyét is. Ezen kívül járunk külföldre meghívásos, baráti versenyekre is, ahol szintén jól szoktunk szerepelni. Az egyesületünkben folyó szakmai munka elismeréseképpen számos kitüntetést és díjat is kaptunk már.

DSedzes43

- Hogyan készültök egy versenyre? Hogyan edzetek?

- Az első években hetente kétszer-háromszor eveztünk májustól szeptemberig és hetente kétszer tartottunk téli edzéseket. A sportág fejlődését is jól jellemzi, hogy ma már heti 5-6 alkalommal evezünk, az időjárás függvényében márciustól október végéig, és az őszi-téli időszakban is minden hétköznap van edzés. Futás, úszás, konditermi edzés, tornatermi edzés. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy heti hatot kell edzeni, de aki fejlődni akar, és szeretne nemzetközi versenyeken indulni, legalább heti 3-4 közös edzést kell teljesítenie.

 

DSedzes

- Milyen hajókkal indultok?

- Az úgynevezett standard boat – 20 evezős, plusz dobos, kormányos – mellett egyre népszerűbb a 10-es hajó is. A sárkányhajóknak a gyártóktól függően több típusa van. Nagy részük Kínában készül. Vannak nehezebbek, könnyebbek, szépek, és kevésbé szépek, nagyobb és kisebb fejjel. A bajnokságokon és a nemzetközi versenyeken a szervezők biztosítják a hajókat, amelyeknek egyformáknak kell lenniük, mert a típustól és formától függően nem egyforma a siklásuk, a merülésük, ezért csak egyforma hajókban biztosítható az igazságos verseny. (Persze a pályasorsolás is befolyásolhatja egy-egy verseny eredményét, de ez már egy másik téma)

- Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyző legyen? Milyen gondolatokkal népszerűsítenétek a sportágat?

- Nincsenek arra statisztikák, hogy a sárkányhajósok hány százaléka volt kajakos, vagy kenus, de sokan vannak, az biztos. A víz szeretete nem múlik el az aktív versenysportolói pályafutás befejezése után sem. Nagyon sok régi vízi sportoló talál meg bennünket, mert vágynak vissza a Dunára. A mi sportágunkban az a nagyszerű, hogyha valaki teljesen amatőrként érkezik hozzánk, de kellően lelkes és motivált, akkor pár év alatt eljuthat akár nemzetközi versenyekre is. Mivel a sárkányhajózásban akár 50, 60 év feletti kategóriák is vannak, így elmondható, hogy élethosszig tartó sportolási és versenyzési lehetőséget biztosít mindenkinek. A versenyzés mellett mi egyedülálló módon szabadidő szakosztályt is működtetünk immár 5 éve, ahol heti 2-3 alkalommal együtt sportolhat az egész család. Akár az unokák a nagyszülőkkel is. Ezen kívül rendszeresen szervezünk vízi túrákat, hétvégente hosszú evezéseket fürdéssel, szalonnasütéssel, télen pedig gyalogtúrákat.

DSversenyen2

- Hogyan lehet benneteket megtalálni?

- Nyári időszakban edzéseinket minden hétköznap 18 órától tartjuk Vácon, a sétányról, a komptól 200 méterről indulva, de megtaláltok bennünket a www.facebook.com/dunaisarkanyok és a www.dunaisarkanyok.hu oldalakon is. Érdemes követni a FB oldalunkat, mert ott minden aktuális információról, edzés időpontokról és a túrákról, kirándulásokról is tájékozódhattok.

- Milyen jövőbeni terveitek vannak?

- Már csak pár nap van hátra a velencei sárkányhajó VB-ig, most erre készülünk gőzerővel. A VB után következnek az őszi versenyek. Immár harmadik éve rendezzük az MSSZ évadzáró versenyét a festői bánki tavon, ahol a versenyzők mellett amatőr csapatok, baráti társaságok is rajthoz állhatnak. Kilencedik alkalommal rendezzük meg októberben az „Ördögi Kör” elnevezésű versenyünket, amely kizárólag profi sárkányhajósoknak és/vagy mazochistáknak szóló 66 km-es verseny, a Szentendrei sziget körül. Lassan összeáll az őszi-téli edzésterv is, és bár szeretünk a vízen lenni, de már alig várjuk az őszi kirándulásokat, túrákat a Börzsönyben, a Naszályban és a Pilisben! Télen vannak még medencés versenyek, felmérő versenyek, futóversenyek, szóval senki sem fog unatkozni! Nagy várakozással tekintünk a jövő évi hazai rendezésű IDBF Sárkányhajó Klubcsapat VB elé, amit Szegeden fognak megrendezni.

DSeredmenyek1

 

Négy arany-, hat ezüst- és hét bronzérem született a Franciaországban lebonyolított sárkányhajós világversenyen: Divonne-Les-Bains-ban együtt rendezték meg a 17. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokságot és a 13. IDBF Ifjúsági Világbajnokságot.

A magyar eredmények:

Klub legénység Európa-bajnokság:

200 m: 

Senior A open: 1. Körös Dragon SE

Senior A női: 3. Dunai Sárkányok Vác

500 m:

Senior A open: 1. Körös Dragon SE, 3. Dunai Sárkányok Vác

Senior A női: 3. Dunai Sárkányok Vác

Senior A vegyes: 2. Dunai Sárkányok Vác, 3. Dragon Steel

2000 m:

Senior A vegyes: 3. Dunai Sárkányok Vác

Senior A női: 2. Dunai Sárkányok Vác

Senior A open: 1. Dunai Sárkányok Vác, 3. Körös Dragon SE

 

Ifjúsági világbajnokság:

200 m: 

Junior A vegyes: 2. Magyarország

Junior A open: 1. Magyarország

Junior A női: 3. Magyarország

500 m:

Junior A vegyes: 2. Magyarország

2000 m:

Junior A vegyes 2. Magyarország

Junior A open: 2. Magyarország

DSzaro

 

Tasi Tibi

Go to top