Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Út a Mr. Olympiára

Bizony sok víz lefolyik Tiszán is, Dunán is, mire Tóth Dominik kijut a testépítők legelismertebb világversenyére, a Mr. Olympiára, de jó hír, hogy nagyon fiatal versenyzőről van szó, így ideje annyi van, mint az említett két folyó éves vízhozama. A fiatal sportoló első eredményei birtokában vallja: rögös, de egyáltalán nem lehetetlen utat választott.

- Kipróbáltál-e más sportágat is a testépítés előtt?

- Eddigi életemben mindig sportoltam. 6-7 éves korom óta küzdősportoltam, 13-14 éves koromig, mindezt versenyszerűen. Thai boksz, kick boksz és K1 volt. Eredményeim is vannak, WTK K1 magyar bajnoki cím, egyéb helyezések. Erről váltottam testépítésre.

- Hogyan vezetett az utad a testépítéshez?

- 14 éves koromban 90 kilós volt, hiába küzdősportoltam, nagyon szerettem enni, édesszájú vagyok. Ekkor döntöttem el, hogy jobban odafigyelek az étkezésre, lejárok edzeni, hogy jobban nézzek ki, hiszen amikor elmentem egy strandra, irigykedtem, hogy más mennyire izmos, jól néz ki, én pedig pufi voltam.
Tóth Dominik1

- Mi a motivációd?

- Ebben az évben kezdtem a versenyszezont, mint testépítő, és én is minden testépítő álmát szeretném megvalósítani, hogy kikerüljek az Arnold Classic-ra, vagy a Mr. Olympiára, bár inkább utóbbi az, amit jobban szeretnék. A cél tehát meg van, akarat is van, de idő még kell. Szokták mondani, hogy pofátlanul fiatal és jóképű vagyok, hiszen 19 vagyok, így van esélyem arra, hogy ha elég kitartó leszek, akkor kikerüljek. Ehhez szponzor is kellene majd.

- Hogyan zajlik egy edzésed?

- Mivel versenyre készülök, ezért most napi két edzésem van. Reggel lejövök egy órát kardiózni: elliptika, taposógép vagy futópad stb., vagyis minden, ami jól égeti a zsírt. Utána hazamegyek pihenek, főzök és előkészülök a második edzésre. Heti 6x edzek, egy nap pihenőnapom van. Naponta két testrészemet edzem. 180 centi magas vagyok, így nekem nehezebb látható izomtömeget felhozni, mint mondjuk egy 160 centis embernek, így nekem többet kell edzenem, kardióznom, ennem, szálkásítanom, hogy a megfelelő izomtömeget el tudjam érni, tehát a testi adottságaimmal tisztában vagyok. 10-12 feletti ismétlésszámmal dolgozom, és próbálom javítani rekordjaimat. Hogy egyet említsek: fekvenyomásban eddig 150 kilo a rekordom, ez a jövőben lehet még jobb is.

- Eredményeid mutatják, hogy jó úton jársz. Ne ugorjunk át afelett, hogy említetted a főzést, és mivel a train4gain.hu-t sok fiatal hölgy is olvassa az ő kedvükért kérdezem: mi mindent főzöl?

- Amikor nem diétázom rizset, csirkemellet, marhát és halat. Mindezt sok zöldséggel. Most 0 szénhidrát diétán vagyok, ilyenkor halat, csirkét eszem. Brokkolit és spenótot teszek hozzá.

- Hogyan küzdöd le az édesszájúságodat?

- Nagyon nehezen, hiszen nagyon szeretem a csokit, mindenféle sütit, péksüteményt. Az a trükköm, hogy inkább piacra megyek, vagy kisebb boltba, hogy ne nagyon lássam ezeket a finomságokat, vagy ne nagyon érezzem a péksütemények illatát, ezért nem is megyek étterembe, de még moziba sem a versenyszezonban.
tdominik77

- Milyen versenyeken vettél részt, és mi mindenre készülsz?

- A legelső versenyem ebben az évben az október 2-i Fitt Balance volt, amit a budapesti Sportarénában rendeztek. Első lettem Men's Physique junior 178+ kategóriában. Négy ellenfelem volt és szerencse, hogy első lettem, aminek nagyon örülök, de most még jobban oda kell figyelnem, mert novemberben jön a Superbody verseny.

- Hogyan vezet az út innen a Mr. Olympiára?

- Fokozatosan kell meglépni ezt. Több verseny, több ismeretség, több eredmény. Muszáj lenne menedzsment is, hiszen alapvetően ez egy nagyon drága sport. Ahhoz, hogy lejövök edzeni, nem kell sok pénz, egy-két táplálék-kiegészítő szükséges pluszban. Ám ahhoz, hogy valaki elinduljon egy komoly versenyen, speciálisabb étrend és táplálék-kiegészítés szükséges. Én szedek például aminosavakat, amely 3 esszenciából áll. Emellé fehérjét, lassú és gyors felszívódásút. Nitrogén-oxid fokozót is szedek, vízhajtóként pedig csalánteát iszom.
tdominik21213

- Amikor közönségként látunk egy testépítő versenyt, akkor azt látjuk, hogy különféle pózokban feszítenek a versenyzők. Ennek mik a szabályai?

- Vannak szabályok. Amint említettem, én Men’s Physique kategóriában versenyzek, és ennek a színpadi fellépésnek is megvan a maga koreográfiája. Térdalatti nadrágban vagyok, a versenyen negyed fordulatokat végzek. Ebben megmutatom a hátam, hasizmom, mellizmaimat, karjaimat, oldalizmaimat - mindezt oldalasan forogva. Itt nem nagy izom tömegre van szükségem, hanem szép, száraz, definiált izmokra.

- Ilyenkor egy bíró mit néz?

A kisugárzást, a színpadi fellépést, azt, mennyire vagy leszáradva, milyen testrészeid, hogyan látszanak. Azt is nézik például, hogy mennyire arányos a mellizom, és a keskeny csípő, mennyire szép a hát, és kerekek a vállak.

- A kisugárzásra hogyan kell edzeni?

- Sehogy, az egy adottság. Az első versenyemen én is néztem a bírókat, nemcsak ők engem, hogy adott pillanatban például rájuk tudjak mosolyogni, szóval ne csak egyszerűen egy gyakorlatbemutatás legyen az egészből, hanem egy jó kisugárzású színpadi fellépés. Hogy mindezt végigcsináltam, megmutatja az eredmény, és az is, hogy még mosolyogni is tudok egy 12 hetes kemény diéta után.

- Ilyen alkattal nehéz önbizalmat sugározni?

Mióta edzek, nagyobb az önbizalmam. Sokan megnéznek, sokan leszólnak de ez emberfüggő.

- Ebből adódik a kérdésem: a testépítésnek szerinted milyen elismertsége van Magyarországon?

- Szerintem nagy. Aki lejár edzeni, azok nagy része testépítő akar lenn. Nagyon sok jó versenyző van, és szerintem 4-5 éve már igen felkapott ez a sport.

- Milyen keretek között versenyzel?

Debrecenben a Galaxy Fitness-ben. A körülmények tökéletesek, profik erőgépek vannak. Ez biztosítja a jó edzést, ami jó izomtömeget hoz.

Tasi Tibi

Go to top