Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Új hullám a testépítők étrend-kiegészítői között!

A testépítők étrend-kiegészítőjének új hullámai között feltűnik egy új növény, amelyet itthon talán csak a profi, napi szinten ezzel foglalkozó body builderek ismernek…vagy talán, még ők sem (eléggé). Az ayurvédikus orvoslás ismert növényéről, az ashwagandha-ról van szó, amely remekül nyugtatja a fáradt izmokat, energialöketet ad, vagyis egyfajta teljesítménynövelő, persze káros mellékhatások nélkül.

Ashwagandha 416x236

Az ayurvéda a nyugatiak körében jól ismert betegségek kezelésére használja a vörös ginzeng-nek, más helyen álombogyónak nevezett gyógynövényt. Alkalmazzák például tanulási zavarokkal küzdőknél, merthogy hatóanyagai javítják a koncentráló képességet, de kiegészítő kezelőszere lehet az Alzheimer- kórral, esetleg magas triglicerid szinttel küzdőknek, vagy olyan időseknek, akik szeretnék elkerülni az időskori elbutulást.

Ám a mi szempontunkból a sportolókra kifejtett hatása érdekes. A sportolás, főleg, ha az becsülettel végzett, vagyis profi, mégiscsak egyfajta stresszt jelent a szervezetnek. Az ashwagandha épp az edzés miatt, a szervezetünk által termelt stressz hormonok mennyiségét csökkenti, friss oxigénhez juttatja az izomszöveteket és megelőzi az izomlázat a tejsavképződés féken tartásával. Vagyis visszatereli a normális mederbe a szervezet működését, az esetlegesen túlzottan felhalmozódó gyulladáskeltő anyagok visszaszorításával.

A szakirodalom széleskörűen foglalkozik a napi adagolható mennyiség kérdésével. További kutatásokra lesz szükség a növény hatásainak feltárásához, de úgy tűnik, hogy 300 mg naponta kétszer lehet a leginkább előnyös, de egyes adatok napi 1-2 gramm fogyasztását ajánlják. Mindenesetre az eddigi adatok nem igazolták ismert mérgező hatását ennek az életerő fokozó gyógynövénynek.

Tasi Tibi

Go to top