Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Lapos hasad őre és igazi vitaminbomba

Tele van vitaminokkal, felpörgeti anyagcseréd, így könnyebben érhetsz el lapos hasat egy közismert zöldséggel. Még a daganatok ellen is véd, azaz igazi szuperélelmiszernek is nevezhetjük, nyersen, de akár párolva, ám leginkább savanyítva essük egészen addig, amíg meg nem jelennek a friss zöldségek a piacon.

Jól teszed, ha beiktatsz étrendedbe némi savanyú káposztát, igazi finomság ez a hús mellé köret gyanánt. A savanyú káposzta ugyanis szuper vitaminbomba, C-vitamin tartalma emelendő ki elsőként. A fejeskáposzta 100 grammjában 20 milligramm C-vitamin van, amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy a B1-vitamint, vagy a foszfort, kalciumot, magnéziumot és káliumot, niacint, karotint és nátriumot sem, ezek a savanyítás után ugyanúgy megtalálhatók benne, mint a maga nyers valójában.

savanyukaposztab

A savanyú káposzta gazdag élelmi rostokban, ez kitakarítja bélrendszered, ami a lapos has egyik alappillére. A benne lévő cellulózt nem tudod megemészteni, ami ebben az esetben azért jó, mert ez az anyag felelős a bélrendszered kipucolásáért, olyan mintha egy hatalmas kefe dolgozna odabenn.

Ne csak edd, idd is, mármint a levét, ez is segít takarítani, sőt még immunrendszered is erősíti a bélflóra felturbózása által.

A savanyú káposzta gyorsan telít, viszont alacsony a kalóriatartalma, 100 grammja csak 20 kcal-t tartalmaz. Tipp: locsold meg egy kis olívaolajjal, darabolj rá némi almát, remek saláta lesz a végeredmény. Ha gond van az epéddel, akkor viszont ne edd!

Tasi Tibi

Go to top