Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Újítsd meg izmaid, erősítsd immunrendszered ezzel!

Erősebb immunrendszer, növekvő izmok, gyors regeneráció – ezek a legfőbb hatásai annak a csodálatos aminosavnak, amelyet valamikor a 19. század végén fedeztek fel, répa levéből és búzafehérjéből sikerült kivonni. Ma is vita van a tudósok körében arról, hogy valóban rendelkezik-e a fent leírt hatásokkal, mindenesetre a testépítők és az állóképességi sportok művelői előszeretettel fogyasztják, a különféle étrendkiegészítő porokban benne van. Ismerd meg!

A glutamin (máshol L-glutamin) egy olyan aminosav, amelyet testünk egyes részei (izom, máj) is képes előállítani, ám bizonyos körülmények, például kemény edzések esetén szükség lehet a pótlására.

A glutamin kiváló immunerősítő, amely a kórokozók elpusztítására szakosodott anyagok termelődését segíti szerveztünkben, így az intenzív edzés hatására legyengült immunrendszert kiválóan támogatja. Ráadásul egyes nézetek szerint az izomsejtek növekedésében is szerepet játszik a glutamin, amely az izmok edzés utáni regenerációjában elengedhetetlen anyag.

glutamin

Amikor alaposan megterheled a szervezeted egy kemény kardió, esetleg más állóképességi edzés, vagy testépítés során, akkor is glutamin szabadul fel, amit izmaid hoznak létre, és ez antioxidáns hatással van szervezetedre, innen az immunerősítő hatása. Bizonyos vizsgálatokban a glutamin segítette a sebgyógyulást, kollagén képzést, ami izmaid megújulásában kívánatos.

Hasznos lehet a glutamin fogyasztása az izmok szempontjából is, mert azok frissek, más szóval hidratáltak lesznek tőle, és ez az aminosav építő folyamatokat indít be izmaidban. Nem beszélve arról, hogy a glutamin a túledzettségből adódó fájdalmak megelőzésében is hasznos lehet.

A javaslatok szerint érdemes szénhidrát-protein italokkal együtt fogyasztani glutamint is.Fontos tanács, hogy bizonyos gyógyszerekkel a glutamin nem szedhető (epilepszia kezelésére használt szerek), mint ahogy a pszichés problémákban, gyomorfekélyben és nátrium glutamát érzékenységben szenvedőknek is kerülni kell szedését. Ha előfordultak máj - és/vagy veseproblémák, akkor is érdemes megkérdezni az orvost.

Tasi Tibi

Go to top