Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Ne beszélj zöldséget, inkább fogyaszd!

Ha sokat teszel egészségedért, és mindez megnyilvánul táplálkozásodban is, akkor épp itt az ideje, hogy családodban és barátaid között is terjeszd az igét, ha eddig még nem tetted meg. Persze biztosan vannak a Te környezetedben is, akik finoman fogalmazva kevésbé fogadják be a zöldségeket, de egy jó marketing és néhány apró trükk a segítségedre lehet az egészséges táplálkozás eme alapvető építőköveinek megismertetésében és elfogadtatásában.

A zöldségek egyik fő ellensége az ún. „nem szeretem” csoport. Velük lesz a legnehezebb megszerettetni az egészséges táplálkozásban elengedhetetlen finomságokat, ám nem is hinnéd, milyen egyszerűen válhat mindennapjaik részévé gyakorlatilag mindenféle zöldség.

Ehhez elég a teljesen hétköznapi, boltban is kapható szendvicskrémbe csempészni némi reszelt sárgarépát, esetleg egy kevés uborkát, vagy pici snidlinget és máris több falatnyi zöldség kerülhet be.

Érdemes kombinálni kedvenc ételeidet is a zöldségekkel. Miért elképzelhetetlen egy kis tészta némi répával megbolondítva, vagy egy kis brokkli a lasagne-ban?

zoldseg

Lehet krémlevest készíteni a szokásos habarás helyett zöldségmixből is. Amúgy a habarásban nem túl jártasoknak ez egy remek megoldás, különösen akkor, ha gyorsan kell valami finomat készíteni.

És, ha már mix: készíts egy jó kis gyümölcsös turmixot, és tegyél bele mondjuk gyömbért, vagy turbózd fel valami zölddel, példának okáért csipetnyi petrezselyemmel.

Emellett, nagy hatással van, különösen a gyerekekre az érdekes tálalás, hiszen a gyereknek az íz mellett szín és forma is kell, ha ételről van szó, így, ha a tányérról egy zöldségekből kirakott mókás szendvics mosolyog vissza, mindjárt könnyebben csúszik a falat.

Ja és, ha gyerek: érdemes néha őt is elvinni a piacra, különösen általános iskolás korában. Egészen elvarázsolja őket a piacok hangulata, és még segíteni is tudnak anyának, vagy apának. Utolsó tanácsként nem lehet elégszer hangsúlyozni a jó példamutatást, de hát ezt már amúgy is tudod, így nincs más hátra, mint: Zöldségre fel!!!

Tasi Tibi

Go to top